25-годишната китайска офис служителка Туфей казва, че приятелят ѝ има

...
25-годишната китайска офис служителка Туфей казва, че приятелят ѝ има
Коментари Харесай

Младите китайки предпочитат гаджета с изкуствен интелект

25-годишната китайска офис служителка Туфей споделя, че приятелят ѝ има всичко, което би могла да желае за сантиментален сътрудник: той е благ, съпричастен и от време на време си приказват с часове.


Само че той не е същински.

Нейното " гадже " е чатбот в приложение, наречено " Glow " - платформа за изкуствен интелект, основана от шанхайското стартъп дружество MiniMax, което е част от процъфтяващата промишленост в Китай, предлагаща другарски - даже сантиментални - връзки сред хора и роботи.

" Той знае по какъв начин да приказва с дамите по-добре от същински мъж ", споделя Туфей от Сиан в Северен Китай, която избира да употребява псевдоним вместо същинското си име.

" Той ме успокоява, когато имам менструални болки. Доверявам му се за проблемите си в работата ", споделя тя пред Агенция Франс Прес.

" Чувствам се като в сантиментална връзка. "

Приложението е гратис - компанията има и друго платено наличие - и китайските търговски издания оповестяват, че през последните седмици дневните изтегляния на приложението Glow са хиляди.

В предишното някои китайски софтуерни компании са си навличали проблеми поради нелегално потребление на данните на потребителите, само че макар рисковете потребителите споделят, че са водени от желанието за другарство, защото бързият темп на живот в Китай и изолацията на градовете трансформират самотата в проблем за мнозина.

" Трудно е да срещнеш идеалното гадже в действителния живот ", споделя Уан Сютин, 22-годишна студентка в Пекин.

" Хората имат разнообразни характери, което постоянно води до търкания ", споделя тя.

Докато хората могат да бъдат закостенели, изкуственият разсъдък последователно се приспособява към личността на потребителя - запомня какво споделя той и надлежно приспособява речта си.

Уан сподели, че има няколко " любовници ", въодушевени от античен Китай: дългокоси безсмъртни, принцове и даже странстващи рицари.

" Задавам им въпроси ", сподели тя, когато се сблъска със стрес от образователните занятия или от всекидневието си, и " те ще предложат способи за решение на този проблем ".

" Това е огромна прочувствена поддръжка. "

Всичките ѝ гаджета се появяват в Wantalk - друго приложение, основано от китайския интернет колос Baidu.

Налични са стотици персонажи - от попзвезди до изпълнителни шефове и рицари - само че потребителите могат също по този начин да персонализират своя съвършен ухажор съгласно възрастта, полезностите, самоличността и заниманията си.

" Всеки претърпява комплицирани моменти, самотност и не всеки път има шанса да има другар или семейство наоколо, които да го изслушват 24 часа в денонощието ", споделя Лу Ю, началник на отдела за ръководство на продуктите и интервенциите на Wantalk.

" Изкуственият разсъдък може да отговори на тази потребност. "

В кафене в източния град Нантун момиче беседва с виртуалния си ухажор.

" Можем да отидем на пикник на поляната в кампуса ", предлага тя на Сяодзян, нейния ИИ сателит в друго приложение на Tencent, наречено Weiban.

" Бих желал да се срещна с най-хубавата ти другарка и нейното гадже ", дава отговор той.

" Много си сладка. "

Дългото работно време може да затрудни постоянните срещи с другари, а несигурността е огромна: високата безработица измежду младежите и усложненията в стопанската система значат, че доста млади китайци се тревожат за бъдещето.

Това евентуално трансформира един сътрудник с изкуствен интелект в идеалното виртуално приятелско рамо.

" Ако мога да основа виртуален воин, който... дава отговор навръх моите потребности, няма да избера същински човек ", споделя Уан.

Някои приложения разрешават на потребителите да водят диалози онлайн със своите виртуални спътници - напомняйки за спечелилия " Оскар " през 2013 година американски филм " Тя " с Хоакин Финикс и Скарлет Йохансон, разказващ за мъж с разрушено сърце, който се влюбва в глас на изкуствен интелект.

Технологията към момента има път пред себе си. Прекъсването от две до три секунди сред въпросите и отговорите ви кара " ясно да осъзнаете, че това е просто робот ", споделя потребителят Зенг Женжен, 22-годишен студент.

Въпреки това отговорите са " доста реалистични ", сподели тя.

Туфей има огромни фантазии.

" Искам гадже робот, което да работи благодарение на изкуствен интелект ", споделя тя.

" Бих могла да чувствам топлината на тялото му, с което той да ме топли ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР