244 ТВ оператори на платено съдържание и 610 интернет доставчици

...
244 ТВ оператори на платено съдържание и 610 интернет доставчици
Коментари Харесай

Vivacom и Булсатком с общ пазарен дял на платено съдържание около 40%

244 ТВ оператори на платено наличие и 610 интернет снабдители са регистрирани в България

Общият пазарен дял на платено наличие, който Vivacom и Булсатком биха могли да имат дружно е не повече от 40%. Това заключи Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), която предходната седмица утвърди договорката за придобиване на Булсатком от Vivacom. След деликатен разбор на всички съответстващи фактори и пресмятане на правилните пазарни дялове, комисията удостовери, че договорката не поражда опасения за конкуренцията на телевизионния и интернет пазар в България и е в интерес на развиването на пазара и в интерес на потребителите.

“Комисията подходи вярно, с цел да вземе поради действителната картина на пазара – такава, каквото е през днешния ден, отчитайки освен обичайните оператори, само че и интернационалните платформи, които доставят наличие като Нетфликс, Disney, Amazon. В България има регистрирани 244 оператори на платено наличие и 610 интернет снабдители. В същото време редица оператори подават непълни данни за техните клиенти, което също доста изкривява картината. Не на последно място различен проблем, който е доста сериозен – това е сивият бранш. Когато се вземе всички справедливи обстоятелства, се вижда, че пазарът действително е доста по-голям от действително регистрираният “, разяснява решението Николай Андреев, основен изпълнителен шеф на Vivacom.

С придобиването на Булсатком, Vivacom дава обещание доста нови нововъведения и потребителско насочени решения. Потребителите могат да се надяват на по-широка гама от услуги, усъвършенствано качество и конкурентни цени. В комбиниране със стратегически вложения в софтуерната инфраструктура, този нов стадий на консолидация може да сътвори удобна конюнктура за развиване в телекомуникационния бранш в България.

" За потребителите тази договорка е доста добра вест, тъй като те ще получат една доста по-широка гама от услуги. Ще се усъвършенства доста качеството на телевизионната услуга, само че също по този начин и на и предлаганата интернет услуга “, споделя Николай Андреев и добави: " Придобиването на Булсатком е стъпка в вярната посока, която ще развие пазара и ще бъде в изгода освен на потребителите, само че и на чиновниците, тъй като в продължение на дълъг интервал в Булсатком не се влагаше задоволително и потребителската й база стартира бързо да понижава. Компанията имаше съществени финансови проблеми в последните години и, в случай че ние не влагаме в този момент, тя просто би банкрутирала. “

Решението на Комисия за защита на конкуренцията идва на фона на усилена полемика за бъдещето на телеком пазара в Европа. Миналата седмица Европейската комисия показа Бяла книга “Изграждане на цифровата инфраструктура на Европа “, която преглежда в подробност на телекомуникационния бранш в Европа, в това число и в България, и дефинира фрагментацията като евентуален проблем за занемаряване на остарелия континент от бързите темпове на развиване, следени в Азия и Северна Америка. Модерните цифрови мрежи, нужни за въвеждането на нови технологии и услуги, се трансформират в сериозен фактор за бъдещето на цифровата Европа. А за достигането на задачите на Цифровото десетилетие се изискват обилни вложения за създаване на инфраструктурата за гигабитова съгласуваност и 5G мрежите.

В подтекста на забележителните потребности от вложения и актуалното финансово положение на бранша на електронните известия в Европейски Съюз, поражда въпроса дали телекомуникационните оператори ще могат да намерят финансиране за забележителните вложения, които са нужни, с цел да се навакса с софтуерната смяна и бъдещите потребности. Това е и повода в Бялата книга категорично се акцентира, че този бранш ще изостане от международните си съперници, в случай че няма консолидация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР