240 000 германски пенсионери вече живеят в чужбина – за

...
240 000 германски пенсионери вече живеят в чужбина – за
Коментари Харесай

Страхът от бедност карал германските пенсионери да се заселват в България

 240 000 немски пенсионери към този момент живеят в чужбина – за 20 години броят им напряко се е удвоил. Страхът от беднотия на старини кара от ден на ден германци, излизащи в пенсия, да търсят някоя по-евтина страна за спокойни старини. Това нормално са топли, южноевропейски дестинации, измежду които в последно време се подреди и България.

Само в интервала 1997-2017 година броят на немските пенсионери, заселили се в България, е повишен с 2800, въпреки че другояче цифрата не е изключително впечатляващо: преди 3 години те са били едвам 652, през днешния ден несъмнено са малко повече.

Извънредни ограничения за привличане на богати пенсионери

В началото на закъснелия си туристически сезон Гърция предприе доста дейни ограничения за привличане на немски пенсионери.

Премиерът Кириакос Мицотакис вкарва плосък налог от едвам 7% за всички задгранични пенсионери, които се заселят в страната – без значение от получаваните от тях приходи. С този плосък налог ще се таксуват освен пенсиите, само че и всички други доходи от чужбина – да вземем за пример от дадени чартърен парцели или от капиталовложения.

Има единствено две условия: съответният пенсионер с адресна регистрация в Гърция би трябвало да прекарва годишно най-малко 183 дни в страната и през последните шест години да не е бил поданик в Гърция.

Авторите на закона, признат от държавното управление, считат, че плоският налог от едвам 7% все пак ще носи изгоди за гръцката хазна. Те чакат, че задграничните пенсионери ще харчат множеството си пари точно в Гърция, че ще наемат жилище или ще купят къща, ще си набират и автомобил. Премиерът Мицотакис разпорежда огромни очаквания на това, което икономистите назовават " сребърната стопанска система " – високата покупателна дарба на хората с посребрени коси. " Тя предлага на нашата страна превъзходни благоприятни условия! " – не крие ентусиазма си гръцкият министър председател.

Невероятно висока покупателна дарба

Статистиката демонстрира, че хората на възраст над 60 години харчат всяко трето евро в Германия, т.е. имат покупателна мощ над 30%. Която даже ще пораства по отношение на демографските процеси в страната. Според статистиката, покупателната дарба на европейците над 60-годишна възраст възлиза на невероятните 13,5 трилиона евро, информира  " Дойче Веле ".

Заселилите се в Гърция пенсионери ще заплащат плоския налог в сходство със споразуменията за отбягване на двойното данъчно облагане, които техните страни имат с Гърция. Данъчните управляващи в Германия не гледат с положително око на това състояние. Според Патрик Щрасер от службата по приходите в Берлин, немските пенсионери, живеещи отвън страната, " би трябвало най-малко частично да заплащат тук налози от наеми и стопанска активност в Германия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР