24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий,

...
24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий,
Коментари Харесай

Честит 24 май - ден на светите братя Кирил и Методий и българската азбука

24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - най-хубавият български народен празник. Празникът на буквите е специфична дата за всички българи. Където и да се намира, всеки българин пази загатна от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.
 
През 855 година Кирил и Методий основали глаголицата във византийския манастир Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации.

Техните възпитаници Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.
 
Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са приети за светци още в края на IX век.
 
През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на всеучилищния химн, прочут на всеки българин с първия си стих " Върви, народе възродени ". Химнът е озаглавен " Химъ на Св.св. Кирилъ и Методи " и включва 14 куплета, от които ние през днешния ден изпълняваме най-често първите шест. Композиторът Панайот Пипков основава на 11.05.1900 година музиката към химна.
 
 Народна библиотека Кирил и Методий Народна библиотека Кирил и Методий Източник: Zonanews
24-ти май е празник, какъвто нямат другите нации по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на устрема към рационализиране посредством достиженията на науката и културата. Буквите, основани от Кирил и Методий, преводите, които вършат на най-важните богослужебни книги, отбраната на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значителност освен за образуване на българския народ и за неговия разцвет.
 
Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка концепция за тъждество на всички духовната област.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР