24 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер,

...
24 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер,
Коментари Харесай

Хиляди прекараха нощта извън домовете си заради предупрежденията от вълни цунами

24 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което раздруса Япония в първите часове на Новата година. Епицентърът е в префектурата Ишикава.

Властите не престават да търсят хората, затрупани под руините. Хиляди прекараха нощта отвън домовете си поради предизвестията от талази цунами. Японската войска се включи в избавителната интервенция, като стартира да раздава на хората храна, вода и одеяла. Властите предизвестиха, че ще има вторични земетресения в продължение на седмица.

„ В момента сме на посетители на родителите на моята брачна половинка в град Миядзаки. Вчера, по врем ена земетресението, бяхме в самолета и летяхме от Гунма за Миядзаки. Моята префектура е в непосредствена непосредственост до Ишикава, където трусът е бил доста мощен. Но разговарях със свои студенти, които споделиха, че са го усетили, само че няма съвсем никакви проблеми ”. Това описа в ефира на „ Здравей, България ” преподавателят в Университета Сайтама в Япония проф. Александър Луканов.

По думите му най-сериозният риск за момента е отминал. „ Има непрестанно вторични земетресения. Но те са с много по-слаба мощ. Но апокалиптичната картина се разкри тази заран. Защото през вчерашния ден малко след труса настъпи нощта и стотици хиляди останаха без ток поради скъсани жици и паднали стълбове, пожари и засилили се свлачища. Сутринта видяхме, че има вреди. Но доста от къщите са безусловно изкъртени от основите си и са паднали на една страна ”, уточни той.

Професор Луканов акцентира, че опасенията са за затрупани хора под отломките. 
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР