24 май вече няма да е Ден на българската просвета

...
24 май вече няма да е Ден на българската просвета
Коментари Харесай

24 май вече няма да е ден на славянската писменост, депутатите преименуваха празника

24 май към този момент няма да е Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност, а Ден на българската книжовност, култура и просвета.

Това взеха решение депутатите, които на първо четене одобриха промени в Кодекса на труда. Предложението за преименуването на празника бе на Обединените патриоти, като " за " законопроекта на Искрен Веселинов и група народни представители гласоподаваха 73-ма, 4-ма бяха срещу ", а 34 гласоподаваха с " въздържал се ".

" Без подозрение за нас този празник е най-важният и сега. Не инцидентно 30 година след приемането на българската конституция се води дебатът кой е националният празник на България - 3 март или 24 май. Този празник е честван като подобен за българската книжовност. Подктепяме патриотите, че този празник е зародил от България ", сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков и означи, че ръководещата партия ще поддържа законопроекта на съдружните си сътрудници, само че под изискване, че сред двете четения присъединяване в дебата ще вземат експерти и учени, с цел да се " получи национално обединяване, а не разделяне ".

Патриотите пък акцентираха, че 24 май е именуван " най-българският празник ", а формулировката " празник на славянската книжовност " е импортирана от Българска комунистическа партия преди 30 година

Аргументът на историка доцент Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация бе, че цялата страна и Българска академия на науките от дълго време са признали, че македонски език няма, а ние се отхвърляме от това с определението " славянска книжовност ". Писмеността е българска и това е исторически потвърдено, подчертаха вносителите.

Не бе призната обаче концепцията на патриотите 15 август - Успение на Пресвета Богородица, да бъде формален празник в националния ни календар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР