24 май е празник на душата на България! Тържеството на

...
24 май е празник на душата на България! Тържеството на
Коментари Харесай

Фандъкова: 24 май е празник на душата на България


24 май е празник на душата на България! Тържеството на знанието! Българският Великден на съзиданието! Славната победа на нашата заедност в езика и историята. Кирилицата е молитвата и мечът за нашето бъдеще и самостоятелност! С нашите „ Аз, Буки, Веди, Глаголи “ се изписва началото на дългия и безкраен път на любомъдрието и свободата!

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

" Позволете ми от мое и от ваше име, от това място, да благодаря на писателя Георги Господинов. Благодаря му за това, че сбъдна чудото на езика, че ни направи горди и щастливи, че ни подтиква да четем, откриваме и мечтаем в хубостта на българския език ", добави Фандъкова.

" Ще напомня дребна част от словото на Георги Господинов, което той произнесе на този ден, тук, тъкмо преди 10 години: „ Езикът, културата и литературата са това невидимо лепило, което ни държи дружно. Без тях щяхме да сме просто шепа хора под празно небе, както би споделил Яворов ". Благодаря на писателя Георги Господинов и преводача Анджела Родел! ", изрази благодарността си Йорданка Фандъкова.

" Честит празник на пазителите на духа, на българските учители и възпитаници, академични преподаватели и студенти, публицисти, актьори, на всички посветили живота си на науката, изкуството и културата. Честит празник на знанието и съзиданието! ", сподели в умозаключение кметът на София.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР