24 май е най-светлият български празник, в който честваме словото,

...
24 май е най-светлият български празник, в който честваме словото,
Коментари Харесай

Веселина Вълканова: В журналистиката у нас се случват много фундаментални и ключови промени

24 май е най-светлият български празник, в който честваме словото, културата и просветата. Това сподели Веселина Вълканова – декан на Факултета по публицистика и всеобща връзка в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “

" Бих желала да имаме повече просветена връзка в България. И точно ден като 24 май е подобен миг, в който бихме могли да се обединим и да споделяме главното, обвързвано с културата, с просветата, с изрече, с езика, със словото, с всичко това, което дава българският исторически принос в тази съкровищница на познанието. “   

Според нея в областта на публицистика в България през последните години се случват обилни промени, като две от тях са доста фундаментални и основни. Първата е обвързвана с Прехода и с доста значителната промяна на медиите, като от пропагандна машина на една партия през 90-те години, те се обръщат към демократичните стандарти на връзките " да бъдат плуралистични, свободни разпространители на информация, отзиви, интерпретация “. Другата фрапантна промяна на средата на медиите има и през първите десетилетия на ХХI век, свързани с цифровата среда. " Дигиталната епоха трагично промени всичко към нас – медиите, света, средата, самото ползване. Това е една доста динамична, доста фундаментална смяна във всевъзможен смисъл, “ сподели тя.

По думите й бурното нахлуване на изкуствения разсъдък в последната година е довело до трансформации в медийната среда и носи опасности за човешките права, като има доста образци за изкуствени разсъдък, който се употребява за операция и дезинформация, за деформиране на публичното мнение, за основаване на илюзии и дълбоки фалшификации, само че в това време изкуственият разсъдък има и редица преимущества.

Според експерта основаването на един регулаторен модел може да понижи доста систематични опасности за цифровото обществено пространство. " Тук основните думи са: регулация, отговорност, баланс и бистрота. Балансът сред естествения и изкуствения разсъдък и прозрачността на връзката са избавителните пояси в тази обстановка, “ изясни тя и добави, че изкуственият разсъдък ще навлиза от ден на ден в медиите, тъй като има рутинни действия, които могат да бъдат сменени от него.

Новите жанрове като фактчек и кликбейт Веселина Вълканова дефинира като значими трендове в журналистическата специалност, които са свързани с променения метод на връзка, защото цифровото пространство дава опция за развиването на дезинформацията и подправените вести. Точно по тази причина съгласно нея фактчекингът е доста значим развой и активност в нашите дейности. " Кликбейт културата е събитие в публицистиката, като тя не мери безусловно качеството. Това търсене на сензацията и провокиране на човешкия интерес има сходства с всеобщата публицистика, която търси да предизвика скандал. Ние, като виновни експерти в медиите и връзката, не можем да толерираме такава наклонност, “ безапелационна е тя.  

Тя изрази вяра, че новото хибридно бъдеще на медиите и връзките, е да взема най-хубавото от двата свята – от обичайна медия с нейния идеализъм, блян към меродавност и качествена информация, и интерактивните, диалоговите режими на медиите в онлайн пространството. " Дигиталната среда може да бъде и избавителна среда за публицистиката, за истината, за достоверната, качествена информация. “ 

" Ние се намираме във време на едно ескалиращо съмнение и бих споделила изразителност за делегитимиране на медиите. Това е световна характерност на медийната среда и изобщо обществен проблем. Нашата отговорност в такава обстановка е още по-голяма, “ безапелационна е Веселина Вълканова. Според нея тъкмо това е моментът публицистиката като четвъртата власт да отстоява свободата на изложение, обмена на информация и хрумвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР