24-ма протестиращи са пострадали по време на сблъсъците с полицията

...
24-ма протестиращи са пострадали по време на сблъсъците с полицията
Коментари Харесай

След безредиците в София, полицията с равносметка на щетите

24-ма протестиращи са потърпевши по време на конфликтите с полицията в центъра на столицата нощес. Седем от тях са останали в болница. Над 30 са ранените чиновници на Министерство на вътрешните работи, като един е признат в лечебно заведение. От Столична дирекция на вътрешните работи разясниха, че безредиците преди началото на мача сред България и Унгария са провокирани от провокатори. По данни на полицията, част от тях са били подготвени да употребяват и коктейли " Молотов ".

По време на митинга нощес против управлението на БФС е имало провокатори, които са причина за ескалацията на напрежението и полицията е била подготвена да реагира на сходна обстановка, настояват от управлението на Столична дирекция на вътрешните работи.

" Провокаторите се появиха откакто компактната група стана към 4000, може би 4000 плюс, имаше сред тях много съществено напрежение ", сподели Стефан Иванов, зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи.

Протестиращите няколко пъти са били предизвестени, че против експанзията ще се употребява водно оръдие.

" Нормалните жители, които нямаха за цел да вандализират и да трошат и да нарушават публичния ред, се отдръпнаха ", уточни Иванов.

На улица " Гурко " в региона сред Националния стадион и бул. " Васил Левски " обаче са останали немалка група протестиращи с планове да предизвикат вълнения.

" Като имахме информация, че се приготвят за коктейли " Молотов ", които сами знаете, че в случай че не бяхме подхванали ограничения, нещата щяха да придобият необратим развой ", посочи Стефан Иванов, зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи.

В този миг от полицията са решили да употребяват водните оръдия, като най-щадящия вид за разпространяване на митинга.

" Но група почитатели от другите фракции на тимовете, които са исторически враждуващи между тях и имат нетърпимост, започнаха да се отдръпват посока " Васил Левски ", както видяхте възпламениха един полицейски бус ", уточни Иванов.

От Столична дирекция на вътрешните работи настояват, че същата група се отправила към Спортното министерство, като е изпотрошила част от прозорците на постройката.

" Същите се насочиха в заведение, където бяха и арестувани ", изясни заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи.

Именно крипове снимани в това заведение и публикувани в обществените мрежи демонстрират, по какъв начин служителите на реда повалят вътре хора наред. Други демонстрират, по какъв начин униформени удрят с палки протестиращи с вдигнати ръце.

" За тези клипове ние сме се самосезирали и ще вземем безусловно всички ограничения, по дисциплинарен ред, и в случай че е нужно ще сезираме и прокуратурата ", уточни той.

Според управлението на Столична дирекция на вътрешните работи дейностите на полицията са били нужни, с цел да се избегнат по-големи вълнения.

" Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имуществото в центъра на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни дейности и ограничения, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щяха да пострадат доста почтени жертви ", заключи Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

Задържаните са общо 33-ма. 3-ма от тях са задържани поради запаления полицейски бус, а другите поради увреждане на общинско или частно имущество. Част от арестуваните са малолетни.

Вижте директното включване на Иво Никодимов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР