24-годишен младеж беше признат за виновен, че с цел да

...
24-годишен младеж беше признат за виновен, че с цел да
Коментари Харесай

Младеж измами варненска фирма, за да се сдобие с компютърна техника

 24-годишен юноша беше приет за отговорен, че за да набави за себе си имотна полза, възбудил подвеждане у чиновник на варненска компютърна компания че съставлява известно комерсиално сдружение в България и ще заплати цената на определена от него техника - портативен компютър, слушалки, корав диск и флаш-памет. Причинената имотна щета за варненската компания е в размер на над 3000 лева

Деянието е осъществено през м. август 2018 година. В петъчния ден на 3 август с.г., към края на работното време подсъдимият позвънил на служебния телефон на магазина и съобщил погрешното изказване, че е претрупан да прави краткотрайно активност по снимане за известно комерсиално сдружение и за осъществяването на активността му би трябвало избрана компютърна техника, която ще бъде заплатена по банков път от сдружението. Тъй като броени дни преди този момент подсъдимият имал направени две поръчки за закупуване на техника от същата варненска компания, които били правилно заплатени от тогавашния шеф на подсъдимия, от магазина не се усъмнили в изказванията му.

На посочения от него електронен адрес те изпратили проформа фактура, а малко по-късно той върнал още веднъж по имейл изображение, наподобяващо онлайн платежно разпореждане от името на сдружението в интерес на компютърната компания.  Още на другия ден – в събота на 4 август 2018 година, подсъдимият взел декларираната стока. В понеделник, когато бил първия работен ден за банките, станало ясно че по сметката на сдружението не е постъпвала никаква сума. Впоследствие, след получени уверения от страна на подсъдимия за премахване на евентуален механически проблем при превода, след многократни следващи опити за контакт по телефон и имейл, и в последна сметка неосъществено заплащане,  бил подаден сигнал за  измамата в полицията.

24-годишният обвиняем е неосъждан. Наложеното му с присъдата на Варненския областен съд наказване е 1 година отнемане от независимост, отсрочено с 3 година изпитателен период. Съдът почете предявения против подсъдимия цивилен иск в размер на 3139 лв. за претърпени имуществени вреди вследствие на осъщественото закононарушение по чл.209 ал.1 от Наказателен кодекс, ведно със законната рента. Разноските също се разпореждат в тежест на подсъдимия.

Присъдата предстои на обжалване в 15-дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР