24% е доверието към ГЕРБ, които биха се наредили като

...
24% е доверието към ГЕРБ, които биха се наредили като
Коментари Харесай

Politico: Войната намалява доверието към кабинета. При избори днес 7 партии в НС

24% е доверието към ГЕРБ, които биха се наредили като първа политическа мощ, в случай че изборите бяха през днешния ден. Борисовата партия разчита най-вече на корав електорат като се движи към 23-24%. Покачила е малко обаче доверието към себе си след експлоадирането на войната.

Друга групировка, която също печели гласовете на гласоподавателите, съгласно социологията на “Politico” е “Възраждане”. Проруската групировка провежда и митинг, в който се разгласи срещу изпращането на оръжия за Украйна и изиска България да напусне НАТО. Партията е спечелила 3% повече доверие от 24 февруари до през днешния ден като съгласно моментната фотография към 11 май тя печели общо 10% при избори през днешния ден и се подрежда като пета политическа мощ.

.

Интересно е придвижването на “Демократична България”, която също стартира да губи доста доверие от началото на войната, само че възвръща част от електоралната си поддръжка към дебатите за изпращане на военна помощ за Украйна у нас.

“Има подобен народ” също губят доверие, които при избори през днешния ден ще се наредят като последна партия в Народното събрание, демонстрират данните на “Politico”. Формацията на Слави Трифонов печели 6%.

Доверие губят и от Движение за права и свободи, които от изборите на 14 ноември са с 2% надолу - от 13% на 11% при избори през днешния ден.

Особено придвижване няма при Българска социалистическа партия, които разчитат на твърдия си електорат. Партията на Нинова печели общо 1% повече поддръжка от 14 ноември до през днешния ден.

Изводите от резултатите при избори през днешния ден съгласно “Politico” ще повторят обстановката от 14-ти ноември. Съставянето на ръководещо болшинство е под въпрос. Седем партии биха влезнали в Народното събрание като ГЕРБ ще продължат да са в политическа изолираност.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР