24 души загинаха в горските пожари в Австралия от септември

...
24 души загинаха в горските пожари в Австралия от септември
Коментари Харесай

Разказ на българка за огнения ад в Австралия

24 души починаха в горските пожари в Австралия от септември предходната година. През последните седмици пламъците обгърнаха осем милиона хектара земя. Според специалисти починалите в пламъците диви и домашни животни са над половин милиард. Стотици хиляди от тях са ранени или са изтласкани от зоните си на обитаване.

Българка, живееща в Сидни описа за за вредите след вилнеещите пожари. Дияна Копринкова е продуцент и водещ е на българската стратегия на радио SBS.

„ До момента има 135 пожара, които не престават да горят. От тях 70 са в рамките на Нов Южен Уелс. Има огнища на пожарите и в щата Виктория, на остров Кенгуру, който се намира в Южна Австалия, както и в Камбера. Нивата на замърсяване на въздуха са 20 пъти над допустимите стойности ” , описа тя.

„ Въздухът тук е някак зноен. Въпреки, че времето е слънчево, това не може да се усети от облаците и прахта и по тази причина е много тъмно ”, сподели още тя.

„ Жертвите досега са 24. Около 2 000 домове са опожарени. В момента към 2 600 пожарникари се борят да загасят стихията. Снощи имаше малко дъжд. Това беше глътка пресен въздух за пожарникарите, само че никога това не е облекчение за тях ” , добави Дияна Копринкова.-->

„ Хората се надяват нещо да се случи и да завали повече дъжд. От месеци тук не е валяло. Хората в действителност са обезверени ”, сподели тя.

„ Според мен самото държавно управление не реагира в точния момент. Не даде задоволително средства на пожарникарите, които са доброволци. Те не са платени, както в останалите елементи на света, те са доброволци, които се пробват да избавят по пътя си каквото могат – гори, поля, къщи. Правителството не се отзова в точния момент на този проблем. Това излиза наяве и от реакцията на хората тук ”, безапелационна бе тя.

„ Загинали са към 500 000 неповторими австралийски типове и 1/3 от популацията на коалите. Хора от целия свят се отзовават, изпращат се помощи, с цел да може някак да се помогне на тези животни. Най-застрашеният тип е коалата, защото те живеят по дърветата, придвижват се постепенно и слизат мъчно от клоните ”, описа Дияна Копринкова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР