24-часова стачка блокира транспорта в Гърция в четвъртък. Протестите са

...
24-часова стачка блокира транспорта в Гърция в четвъртък. Протестите са
Коментари Харесай

24-часова стачка блокира Гърция и затвори всички училища, летища и гари

24-часова стачка блокира превоза в Гърция в четвъртък. Протестите са против новия Закон за труда, който се разисква сега и следва да бъде гласуван в Народното събрание.

В общонационалните протестни дейности се включват чиновници от обществения бранш, в това число транспортни служащи, контрольори на въздушното придвижване, медицински експерти и учители. Митинги и демонстрации са планувани в няколко града, в това число в Атина и Солун.

Блокирани са гръцките пристанища, жп превоза, а въздушният превоз е изцяло спрян, защото в стачката се включват и авиодиспечерите. Всички учебни заведения и държавни институции също са затворени, а държавните лечебни заведения одобряват единствено незабавни случаи. Особено усложнен е и градският превоз, в това число метрото, трамваите и рейсовете в няколко града.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис възнамерява да внесе промени в трудовото законодателство по разнообразни способи, в това число да направи работното време по-гъвкаво. Предложенията включват задължаване на хората да работят в събота или неделя и да получават в допълнение 40% от дневното заплащане за шестия работен ден.

Промени вкарват още така наречен " претовареност по поръчка ", която дава опция на работодателя да извика чиновник на работа 24 часа авансово. Законът ще разреши на служащите да стартират втора работа при различен шеф за не повече от 5 часа дневно в допълнение към осемте постоянни работни часа.

Синдикатите настояват, че новото законодателство ще ограничи правата на служащите, защото то ще разреши 13-часов работен ден и по този начин на процедура се размива осемчасовия работен ден и петдневната работна седмица.

" Новият проектозакон постанова 13 часа работа дневно и 78 часа работа на седмица. С него се отстраняват почивките по време на работа и почивните дни ", показват от Съюза на комерсиалния флот.

Правителството обаче е на противоположното мнение и счита, че законодателните промени са в помощ на работещите. Очаква се те да бъдат гласувани в Народното събрание по-късно денем.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР