24 ЧасаГерманската канцлерка Ангела Меркел отхвърли идеята да поеме водеща

...
24 ЧасаГерманската канцлерка Ангела Меркел отхвърли идеята да поеме водеща
Коментари Харесай

Меркел не се интересува от работа в ЕС след края на мандата си

24 Часа

Германската канцлерка Ангела Меркел отхвърли концепцията да поеме водеща роля в Европейски Съюз след края на мандата си, заявявайки, че няма да одобри никакъв политически пост, без значение къде, даже и в европейските структури, съобщи ДПА.

Миналата година Меркел отстъпи дългогодишния си лидерски пост в Християндемократическия съюз (ХДС) и сподели, че няма да се кандидатира за нов мандат като канцлер след приключването на настоящия през 2021 година. Това провокира доста спекулации за бъдещата й кариера, предава Българска телеграфна агенция.

Неотдавна ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че счита за допустимо Меркел да се реалокира в Брюксел. " Не мога да си показва Ангела Меркел да потъне в неопределеност ", сподели той в края на предишния месец пред медийната група " Функе ".

Спекулациите в Берлин за бъдещето на Меркел станаха още по-разпалени, откакто тя съобщи в изявление за в. " Зюддойче цайтунг ", че " мнозина се тревожат за Европа, аз също ". " Това още един път разсънва у мен растящо възприятие за отговорност да се погрижа за ориста на Европа дружно с други. "

На конференция през днешния ден Меркел обаче изясни, че счита за своя отговорност да поддържа Европа по време на мандата си като канцлер.

Меркел - европейският водач, който е на поста си от най-дълго време - разгласи през октомври, че четвъртият й канцлерски мандат ще бъде финален и че няма да се кандидатира за политически постове след неговия край. През декември тя съобщи управлението на ХДС на Анегрет Крамп-Каренбауер.

На днешната конференция немската канцлерка съобщи също, че страната й ще се придържа към своята позиция, че компании като китайската Хуавей (Huawei), които вземат участие в битката за поръчки за създаване на немската телекомуникационна мрежа от пето потомство (5G), би трябвало да отговорят на поставените от държавното управление критерии.

През март Германия вкара строги правила за телекомуникационните компании, доставящи техника за създаване на информационните мрежи, само че не наложи специфични ограничавания на Хуавей макар съмненията за връзките й с китайското държавно управление, напомня Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР