24 часа Дребните инвеститори се опълчиха срещу големите фондове и те

...
24 часа
Дребните инвеститори се опълчиха срещу големите фондове и те
Коментари Харесай

Най-богатият българин, варненецът Влад Тенев, в разгара на битка срещу Уолстрийт

 24 часа Дребните вложители се опълчиха против огромните фондове и те изгубиха милиарди долари.

Влад Тенев доби известност у нас като най-богатия българин, въпреки и натрупал положението си в Съединени американски щати. Миналата седмица обаче името му се свърза с разярила се голяма война на фондовата борса, която може напълно да промени финансовия свят. История, от която сигурно може да излезе касов филм, оповестява.

Битката е сред войска от дребни вложители, които се опълчиха на Уолстрийт и им демонстрираха, че не желаят да играят по техните правила. Всичко стартира поради известната в Америка компания GameStop, която продава видеоигри. Тя понесе тежки удари от онлайн платформите за продажба на игри и пандемията от ковид, поради което в последните 2 години веригата затвори близо 800 свои обекта, като се очакваше броя им да стигне до 1200 тази година.

Логично огромните играчи на финансовите пазари чакаха всеки миг банкрута на GameStop. Сред тях са хедж фондове като Melvin Capital и Citron Research. За да се възползват от обстановката, те започнаха да залагат на така наречен къси продажби в нейни акции. Това са спекулативни покупко-продажби, при които късият продавач взема назаем акции, които не има, най-често от капиталов медиатор, който прибира комисиони и лихви. Късите продавачи – в тази ситуация това са хедж фондовете, продават взетите назаем акции на отворения пазар и се надяват по-късно цената им да падне. Така те ще могат да изплатят назад акциите на по-ниска стойност и да ги върнат на заемодателя, като запазят облагата за себе си. Късите продажби могат да са доста печеливши, само че са и извънредно рискови. А поради спекулативния им темперамент не се смятат и за доста морални.

В случая облагата на фондовете от Уолстрийт наподобява сигурна. Те обаче не са планували непредвидената интервенция на дребните вложители, които вземат решение да се обединят и да спасят GameStop. Тяхната “щабквартира " е онлайн форумът Reddit, и по-скоро подфорумът WallStreetBets. В него се събират непрофесионални вложители, чиято численост към този момент доближава до 5 млн. души. Те са известни с рисковите си покупко-продажби, доста от тях са и запалени геймъри. Техният отговор против колосите от Уолстрийт е всеобщо изкупуване на акциите на GameStop, с цел да вдигнат цената им. И реализират задачата си - за предходната седмица цената на активите на компанията нараства с 1000% и доближава до 467 $ за акция. В последна сметка за това способстват и самите хедж фондове, които се принуждават също да купуват акции, с цел да лимитират загубите си, само че това води до още по-бърз скок в цената им и още по-големи вреди.

Според анализаторската компания S3 Partners досега хедж фондове като Melvin Capital са изгубили общо 5 милиарда $ единствено от позициите си в GameStop, а друга анализаторска компания - Ortex, пресмята загубите на фондовете от всички техни къси позиции единствено през януари на 70 милиарда $.

Какво общо има обаче Влад Тенев? Той е съосновател на платформата за търговия на акции без комисиони Robinhood. Тя става извънредно известна в Америка, защото дава опция на всички да търгуват на фондовата борса, без значение дали имат огромни финансови благоприятни условия. Още повече че с електронното предложение не е нужно потребителите да заплащат сред 7 и 10 $ на трансакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без най-малък капитал за акаунт. Затова точно Robinhood е желана платформа от дребни вложители като тези от форума WallStreetBets. Тя се трансформира в едно от “бойните полета ", на които се купуват акциите на GameStop. Проблемът за Влад Тенев идва, когато в края на предходната седмица той взема решение да забрани пазаруването на акциите на 13 компании. 

Освен GameStop измежду тях са BlackBerry, American Airlines, AMC, Koss, за които се води сходна борба сред дребни вложители и хеджфондове.

Robinhood обаче спря опцията единствено за пазаруването на акции, само че не и за продажба. Така на процедура цената може да върви единствено надолу, което съответствува с интереса на хедж фондовете. Като резултат акциите на компанията за компютърни игри паднаха с 45% и това предстоящо разгневи вложителите от WallStreetBets.

Ако Robinhood не разрешава покупката на акции, това е олицетворение на операцията на пазара ", недоволства консуматор във форума. Други упрекнаха стартъпа в скрит план с късите продавачи. Вече са заведени и няколко каузи от консуматори, в това число групов иск от над 100 частни вложители за 5 млн. $. Оценките на компанията в магазините за приложения се сринаха, а няколко души даже се събраха на митинг пред централата в Менло Парк, Калифорния, както и пред борсовия регулатор SEC и фондовата борса в Ню Йорк.

" Трябваше да защитим нашата компания и нашите клиенти ", оправда се Тенев в четвъртък пред Блумбърг. “Bидяxмe бeзпpeцeдeнтeн интepec пopaди фaктa, чe финaнcитe вeчe ca кyлтypнo знaчими пo нaчин, кoйтo нe ce e нaблюдaвaл дoceгa. Paзбиpa ce, Rоbinhооd зacтaвa зaд инвecтитopитe. Oщe в caмoтo нaчaлo нa плaтфopмaтa ce зacтъпвaмe зa тяx. Бoли ни, чe тpябвaшe дa нaлoжим тези oгpaничeния и щe нaпpaвим вcичкo възмoжнo, зa дa дaдeм възмoжнocт зa тъpгoвия c тeзи aкции възмoжнo нaй-cкopo ", сподели той.

И още на идващия ден - в петък, той пoзвoли oгpaничeнo кyпyвaнe нa мaлък бpoй цeнни книжa нa тeзи кoмпaнии. Решението пъpвoнaчaлнo беше пocpeщнaтo с възмyщeниe oт дpeбните инвecтитopи, от кoмпaниятa oбaчe се опазиха, чe са работили, зa да cпaзят кaпитaлoвитe изиcквaния на Koмиcиятa зa цeннитe книжa и тъpжищaтa зa бpoкepитe. Тенев отхвърли peшeниeтo на плaтфopмaтa му да е билo пo yкaзaния нa xeдж фoндове. Обясни също, че компанията няма проблеми с ликвидността. Заради внезапното повишаване на скъпите бумаги компанията бе принудена да купува при по-високи цени и осъществя голяма загуба. Според българина Robinhood е прибягнала до потреблението на кредитни линии като превантивна мярка. Компанията е усвоила минимум няколкостотин милиона $ от банки, измежду които JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, съгласно източници на “Файненшъл таймс ".

Освен това е събрала над 1 милиарда $ от своите вложители. Robinhood не е единствената платформа, която спря търговията с акциите на въпросните компании. Това направиха и други брокери като Webull и E*Trade.

Facebook също се включи в борбата сред частните вложители и хедж фондовете и затвори известната група за търговия с акции Robinhood Stock Trades, в която членуват 157 хиляди души. Социалната мрежа удостовери мярката, само че не пожела да я разяснява.

Robinhood сигурно ще би трябвало да почисти името си след този скандал. Според анализатори обаче това няма да е краят на платформата, нито на безплатната търговия с акции, която тя вкара.

И въпреки тази война да наподобява като победа над алчните финансисти от Уолстрийт, тя може да се трансформира в рисков казус. Движението против огромните фондове обхвана целия свят. Акции на GameStop започнаха да се купуват от нигерийски, индийски, китайски непрофесионални вложители.

“Ние сме извънредно заинтригувани от това, което се случва в Съединени американски щати. Причините са няколко - на някои от нас това дава чувството, че в този момент и ние можем да играем на борсата. Дори можем действително да следим по какъв метод манипулират пазара, че той да е от изгода единствено на богатите. Това не е кино ", съобщи пред CoinDesk Бернар Пара, създател на нигерийски стартъп за търговия с криптовалута.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР