24 часаЗа всички автомобили, произведени преди 1998 г., ще има

...
24 часаЗа всички автомобили, произведени преди 1998 г., ще има
Коментари Харесай

24 часа: Поне 20% по-нисък данък за колите на възраст до 13 г., за стар опел - 53 ст. повече на месец

" 24 часа "

За всички коли, създадени преди 1998 година, ще има нарастване

Най-голям ще е налогът за мощните БМВ-та и мерцедеси

Минимум 20% отстъпка от налога ще получат колите, които са на възраст до 13 година Това демонстрират калкулации след окончателното приемане на измененията в закона за локалните налози. На процедура колите, създадени след 2005 година, ще имат понижение.

За по-новите, които имат еврокатегория, има понижение на налога. Остъпката може да стигне и до 60%, в случай че транспортното средство е с Евро 6.

През предходната седмица Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове в данъчните закони и те към този момент влизат в действие.

За колите има смяна при изчисляването на налога. Освен по мощността и годината на произвеждане, както е сега, ще се прибавя и екокомпонент.

Има и нова канара за възрастта на колите. За най-старите - тези над 20 година, бе гласувано да се таксуват с коефициент 1,1. Това значи, че получената сума ще се вдигне с 10%. В момента за транспортни средства над 14 година няма нарастване.

А за остарели, само че мощни коли, с мотори да вземем за пример от 300 конски сили, нарастването ще е най-голямо и данъкът може да се вдигне съвсем двойно.

Допълнително нарастване ще има и поради екоданъка. При него е записано, че за коли, които нямат еврокатегория или са с Евро 1 и Евро 2, налогът, получен от мощността и възрастта, може да се усили с още от 10 до 40%. На процедура това визира всички коли, които са над 22 година, защото те са с въпросните еврокатегории.



Първоначално финансовото министерство предложи въвеждане на по-мека канара, само че депутатите гласоподаваха тя да е малко по-стръмна, като бяха обединени първите категории.

Всички общини в

България стоят

твърдо зад

смяната

на данъчната ставка и нарастването на данъка за цапащите коли. Това обявиха неотдавна от Националното съдружие на общините (НСОРБ).

 

Цялата вест ТУК

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР