24 часа след изненадващото му завръщане от Дубай, Васил Божков

...
24 часа след изненадващото му завръщане от Дубай, Васил Божков
Коментари Харесай

СГС решава дали да остави Божков за постоянно в ареста

24 часа след изненадващото му завръщане от Дубай, Васил Божков се изправя пред съда. Софийският градски съд ще взема решение да оставили за непрекъснато в ареста предприемача, който повече от три години и половина се укриваше от правораздаването. 
 
Обвинението ще желае най-тежката мярка за Божков по така наречен " хазартно дело ", от което в действителност започнаха проблемите на Васил Божков с Прокуратурата. По него през януари 2020-та година бяха арестувани няколко души, в това число и някогашен началник на несъществуващата към този момент Държавна комисия по хазарта. В петък, откакто дойде с постоянен нискотарифен полет от Дубай и след къс обзор в МВР-болница, Божков прекара няколко часа в Прокуратурата. Там към този момент персонално и в наличието на юриста му Георги Гатев му е било повдигнато обвиняване, по което се желае и непрекъснатия арест, че компаниите му не са плащали до 2020 година налози за 700 милиона лв. - по този начин наречените " хазартни такси ", ощетявайки по този метод Държавния бюджет.

Снощи на Васил Божков е било повдигнато и второ обвиняване - за подбуждане за 4 убийства, едното от които е обвързвано с атентата против Алексей Петров през 2015 година. По информация на БНР, макар настояването на отбраната му и по него да има изговаряне още през днешния ден на съда, Прокуратурата има намерение да държи това обвиняване в запаса и, ако през днешния ден бъде отхвърлено настояването за задържане под стража, да се внесе ново искане към този момент по престъпното дело. По думите на юрист Гатев, към този момент Божков не дава пояснение. 

Вчера обаче от екипа на предприемача дадоха обещание той да откри метод да разяснява завръщането си и обвиняванията си, като евентуално това ще стане през профила му във Facebook. До него обаче той не би трябвало да има достъп, до момента в който е в ареста.

Освен, че към този момент е обвинен, Васил Божков е и свикан като очевидец по делото против Бойко Борисов, PR-а на ГЕРБ Севдалина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов. Божков твърди, че е плащал такса " успокоение " на Борисов.

Парите е желал Горанов, а ги е взимала Арнаудова. Борисов отхвърли всичко това. Иначе, тримата бяха арестувани предишния март за 24 часа. Разследването беше прекъснато, тъй като беше водено от незапознат орган, а след време съдът разгласи арестите за противозаконни. Дело образува Софийската градска прокуратура, която до този миг не можеше да разпита Васил Божков, защото той беше в Дубай. 

Кога предприемачът ще бъде разпитан, ще зависи от решението за мярката му за неотклонение. 

По информация на БНР, в призовката му има няколко дати. 

Днес в правосъдната зала настояването за най-тежката мярка ще поддържа някогашния спецпрокурор Ангел Кънев. Преди време той се оплака, че е бил заплашван с ликвидиране, а съмненията бяха ориентирани таман към Васил Божков поради оповестена във Фейсбук-профила му фотография на магистрата, до момента в който се е разхождал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР