24 август е празник за Украйна. 30 години подред на

...
24 август е празник за Украйна. 30 години подред на
Коментари Харесай

Украйна утре. Какво бъдеще обещават изтеклите 6 месеца война

24 август е празник за Украйна. 30 години поред на тази дата се отбелязва нейната самостоятелност след разпада на Съюз на съветските социалистически републики. Но в този момент няма да има празник. Точно на 24 август се навършват 6 месеца, откогато Москва стартира война против Киев.

Всичко се промени за 6 месеца война. Трябваше да е светкавична победа за Русия, а стана борба за превъзходство на Украйна. Очакваше се Зеленски да е погубен, а той оцеля и стана воин. Светът отхвърляше оръжие на Киев, а след това го въоръжи за защита.

Украйна искаше Русия да се изтегли от територията ѝ до границите, годни към 24 февруари 2022, а през днешния ден към този момент атакува завзетия от 2014 година Крим и споделя, че мир ще има чак откакто агресорът напусне земята ѝ въобще.

Зеленски вярваше, че руснаците ще се надигнат против Путин, само че апелите му за това останаха глас в пустиня. Днес той упорства Западът да затвори границите си за всички руснаци.
Без изгледи да спре
Макар и да е във война, Украйна през днешния ден е несравнимо по-далече от заплахите на онази ранна заран на 24 февруари, когато Путин от три направления в над 20 обитаеми места.
Войната стана призрачен сюжет за Путинсър Ричард Данат
За Путин, който вярваше в бърза победа, войната стана " призрачен сюжет ", споделя някогашният началник на английската войска сър Ричард Данат пред Скай нюз. В момента двете страни затъват в безкрайни борби и остават на едни и същи военни позиции от най-малко два месеца.

Ветеранът Лорънс Фрийдман , съпоставя настоящето положение на спора с „ двама пияни боксьори, които си разменят удари и ъперкъти, само че не могат да нанесат нокаут. “

„ През идващите шест месеца войната евентуално ще навлезе в тлееща фаза, като военното и икономическото безсилие ще погълне и двете страни “, споделя Мария Шагина - теоретичен помощник по стопански наказания, стандарти и тактика в Международния институт за стратегически проучвания в Берлин. „ Разговорите за намиране на компромис ще се чуват от ден на ден ", прибавя тя.

Тези прогнози вървят дружно с икономическите и засягат целия целия свят, а освен двете огромни страни.
Икономиката, глупако!*
В последната си прогноза, оповестена на 17 август, Министерството на стопанската система на Русия предвижда, че Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 4,2 % до края на годината и че инфлацията ще бъде единствено 13,4 %. Тези и други свързани с тях прогнози са видимо по-добри спрямо по-ранните, правени от Международния валутен фонд. Те предвиждаха доста редуциране на съветската стопанска система.

На Руската централна банка се признават бързи и ефикасни дейности за притъпяване на резултата от западните наказания, наложени след нашествието от 24 февруари. Но съгласно доста специалисти глобите към момента не са обхванали изцяло стопанската система. Прекъсване на веригите за доставки, заледяване на кредитния пазар, затваряне на задграничните пазари, блокиране на вноса, възходяща безработица, дефицит на потребителски артикули - цялостното влияние на глобите се чака да се прояви едвам през идващите месеци.
Тежестта на глобите е още в развой на разкриванеЧад Браун
„ Широтата и тежестта на тези дейности варират доста и тяхното цялостно влияние върху съветската стопанска система към момента е в развой на откриване. Същото се отнася и за обвързваните с тях последствия за икономическата интензивност в други страни “, написа в обява в своя блог Чад Браун - икономист и старши помощник в Института за интернационална стопанска система " Петерсон " във Вашингтон.

А съгласно Даниел Трейсман - политолог и специалист по съветската политика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис: „ Качеството и количеството на наличните потребителски артикули и даже на хранителни артикули ще намалее. Инфлацията в допълнение ще подкопае действителните заплати. Фабриките в цялата страна ще спрат, а служащите ще бъдат съкратени или пуснати в отпуск “. По думите му " това неизбежно ще породи неодобрение, което може да задълбочи възприятието на негативизъм, в случай, че войната върви зле “.
Украйна на следващия ден
Сега за стопанската система на Украйна. Съкрушен от офанзивите на Русия, Брутният вътрешен артикул (БВП) на Украйна може да се свие на половина, съгласно оценки на Световната банка. Оценки, които се чака да се влошат при по-продължителни военни дейности. Износът на украински селскостопански артикули, спрян до неотдавна от морската обсада на Русия и минираните черноморски пристанища на Украйна, се възобнови едвам неотдавна.
Брутният вътрешен продукт на Украйна може да се свие наполовинаСветовната банка
Държавният бюджетен недостиг доближи 4 милиарда $ през май и се повиши до близо 6 милиарда $ през юни.

Западните страни донори и многостранните финансови институции дадоха обещание милиарди евро в поддръжка на бюджета на Украйна, само че единствено дребна част от обещаната сума в действителност е доставена, съгласно Института за международна стопанска система в Кил в Германия.

Способността на Киев да остане фискално кредитоспособен и функционален, като в същото време продължава да финансира битката си, ще зависи значително от това до каква степен западните народи са подготвени да отворят портфейлите си.

* " Икономиката, глупако! " е крилата фраза от акцията на Бил Клинтън през 1992 година Според нея стопанската система е определяща за сполучливото развиване на всяка страна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР