237,1 милиона лева ще пръснат българите за пътувания по Коледа

...
237,1 милиона лева ще пръснат българите за пътувания по Коледа
Коментари Харесай

С 237,1 милиона лева ще се простят българите по празниците

237,1 милиона лв. ще разпилян българите за пътувания по Коледа и Нова година, съобщи  шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

143,5 милиона лв. ще бъдат изхарчени за пътувания в границите на страната. А още 93,6 милиона лв. ще отидат за воаяжи зад граница.

Тази година пътуващите българи по коледните и новогодишните празници ще бъдат с към 30 000 повече по отношение на 2022-ра. Очаква се на път да поемат 580 000 нашенци. На някой от нашите курорти или при близки и родственици празниците ще посрещнат 410 000 души. А куфарите за чужбина ще стегнат 180 000 българи.

Средният разход за празнуване у нас е съвсем без смяна по отношение на предходната година – по 350 лв. на човек. Според Драганов това е по този начин, тъй като предлагането тук-там за настаняване е доста огромно, което лимитира растежа на цените. От Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници обаче показаха, че повишаване въпреки всичко има и то е както за пакетите за България, по този начин и тези за чужбина.

Ако предходната година българите, които посрещат празниците зад граница, са харчили приблизително по 500 лв. на човек, то в този момент ще би трябвало да дадат 520 лв., изясни Драганов.

СПА



Много българи ще употребяват почивните дни около празниците, с цел да посетят свои близки и родственици. Доста пътуващи ще се насочат към огромните градове като София, Пловдив, Варна, Велико Търново. Други ще се отдадат на релакс в някои от СПА и уелнес курортите. Най-предпочитаните места са Велинград, Сапарева баня, Кюстендил, Хисаря, Вършец, Сандански. Зимните курорти също ще привлекат доста туристи по празниците, които ще се възползват от падналия сняг. Топдестинациите си остават Банско, Пампорово, Боровец, Витоша и Мальовица. Първите туристи в зимните курорти ще дойдат още при започване на декември, чакат се доста визити и около студентския празник 8 декември. Други желани места за посрещане на празниците са по морето, като напор се чака към Св. св. Константин и Елена, както и в Поморие. Много българи ще си наемат и цяла къща за посетители, с цел да прекарат празниците с компания.

Дестинации 



Пътуващите зад граница ще се насочат главно към огромните европейски столици, които притеглят туристи с доста оферти за шопинг и с коледните си базари. Съседните страни – Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция, също обичайно притеглят доста посетители от България по празниците. Черна гора също е мечтана дестинация. Традиционно най-вече българи ще отскочат до Гърция – към 35 000 души. Много от тях имат втори дом в южната ни съседка и употребяват всяка допустима отмора, с цел да прекарат няколко дни там. На второ място по визити от българи се подрежда Турция. Тя ще посрещне 30 000 нашенци, които ще съчетаят празнуването с шопинг. Дубай и Абу Даби от ден на ден се постановат като топдестинации на българския пазар. Египет също към момента притегля доста искащи. Интересът към страната на фараоните понижен с експлоадирането на спора в Близкия изток, само че последователно се възстановил. Ограничен брой българи пък ще употребяват празниците за екзотична почивка на някое топло място към екватора.

Острови



Около 2000 души ще посрещнат Нова година по топлите места. За екзотична почивка би трябвало да си приготвим от 2000 лв. нагоре. Тази година цените на туристическите пакети както за чужбина, по този начин и за България, са с 15% нагоре.

Това сподели пред " Телеграф “ Димитрина Горанова, ръководител на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници.

Тази година има огромен напор към Мавриций поради стартирането на пряк чартър от България до такава степен.

Египет, въпреки и относително наоколо, също се води екзотична дестинация. Заради ситуацията в Близкия изток туристопотокът се концентрира сега по курортите на Червено море – Шарм ел Шейх и Хургада, изясни Горанова. Кайро обаче се води рискова зона и не се предлага. Според уеб страницата на българското външно министерство степента на риска за Египет е 4 по 5-степенната канара, само че категорично е конкретизирано, че това не важи за Шарм ел Шейх и Хургада, които се водят безвредни територии. Проверка на " Телеграф “ обаче сподели, че туроператори оферират комбинирани стратегии с посещаване в Кайро и на курортите по Червено море. Посрещане на Нова година в първокласен хотел в Шарм ел Шейх е от 1500 лв. нагоре, като офертата включва 7 нощувки и пътешестване със аероплан.

Около 90 000 българи сливат двата празника, с цел да пътуват в страната или чужбина, сподели Румен Драганов.

Тази година Рождество се пада в понеделник, 25 декември, а почивните дни са до 27 декември, сряда. Това прави сливането с уикенда, когато се пада Нова година, доста елементарно. Просто би трябвало да се вземат два почивни дни – в четвъртък, 28-и, и петък – 29-и. Така, като се включат уикендите и неработният понеделник, 1 януари, се получава една 10-дневна почивка, която съответствува и с ваканцията на учениците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР