235 лв. е средният доход от НОИ за гурбетчиитеПолучават ги

...
235 лв. е средният доход от НОИ за гурбетчиитеПолучават ги
Коментари Харесай

41 963-ма с пенсия от чужбина, вземат от 10 до 1500 евро

235 лева е междинният приход от Национален осигурителен институт за гурбетчиите

Получават ги общо от 40 страни

Най-много са в Германия, Испания и Италия

За 4 години броят на пенсионерите с преводи извън се е нараснал съвсем два пъти

9000 чужденци пък си карат старините у нас, като им превеждат пенсията тук. Преобладават руснаците

Почти двойно се е нараснал броят на българите, които вземат пенсии от чужбина в последните 4 години. Най-често това са хора, които са работили в Германия, Испания и Италия.

През 2014 година работилите на открито и добили право на непозната пенсия български жители са били 25 793 души, до момента в който през предходната са стигнали 41 963, демонстрира статистиката на Националния застрахователен институт (НОИ).

Това са хора, които са работили зад граница и

вземат пенсии

въз основата на

интернационалните

спогодби и

европейски

регламенти

През предходната година междинният размер на българската пенсия на гурбетчиите е бил 235,43 лeва. Това обаче е сумата, която се изплаща единствено от българския Национален осигурителен институт, а останалите пари, насъбрани от осигуровки в чужбина, се изплащат от локалния застрахователен институт, тъй че у нас няма по какъв начин да се направи статистика действително какъв е междинният приход на пенсионера, работил отвън България.

Българи получават пенсии от 40 страни, като множеството от тях са членки на Европейски Съюз. Има обаче и някои екзотични, като да вземем за пример един получава пенсия от Южна Корея, демонстрират данните на българския застрахователен институт.

Най-много са хората, които са се пенсионирали в България, като са употребили стаж от Германия. През предходната година 7449 души са вземали немски пенсии, до момента в който през 2014 година са били 5799 пенсионери съгласно данните на Национален осигурителен институт.

Над 7000 души

са показали

стаж от Гърция

Точно в южната ни съседка е най-голямото нарастване - с 2000 души, на българите, които са се трудили зад граница и са употребили стажа там за пенсия. Според специалисти този растеж се дължи и на забавеното разпределяне на пенсии от гръцкия застрахователен институт по време на икономическата рецесия. Тогава Гърция задържаше пенсионирането на стотици българи, което след стабилизирането на страната се е отпушило.

Малко над 5000 нашенци са употребили стаж от Испания, а 4000 - от Италия. Един пенсионер пък е показал стаж от Корея, а 157 - от Канада. Македония също изплаща пенсии на български жители, като това нормално са хора, родени в Западната ни съседка, които са взели българско поданство и към този момент живеят в България.

Общо 7679 е бил броят на пенсиите за неработоспособност през предходната година със стаж в друга страна. Тук повишаването е съвсем двойно - през 2014 година те са били 4888 души.

Над 6600 пък са българите, които са приключили трудовия си стаж у нас, само че след пенсионирането си са отишли да живеят в чужбина и нашите пенсии им се изплащат зад граница. Отново най-вече са тези в Германия.

Прави усещане, че

2/3 от българите

с непознати пенсии

избират да

се приберат

в България

и да харчат парите, които получават от задграничните осигурителни каси. През 2018 година българите с непозната пенсия, които живеят на територията на България, са били близо 30 000 души, до момента в който тези, които са останали в страните, където са им отпуснали пенсията - единствено 12 617 души. Четири години по-рано зад граница са живеели 8895 българи с задгранични пенсии, а в България - 16 898 души.

Когато български пенсионер избере да живее в чужбина, Национален осигурителен институт превежда там пенсията му и той я употребява. От тези 12 617 българи, които са получавали българска пенсия, живеейки зад граница, пък над 3000 са с инвалидна пенсия. И в тази рубрика първенец е Германия с 3723 пенсионери, избрали да живеят в страната и получаващи пенсия от България. Тази статистика обаче не включва Турция, защото там българските пенсии се изплащат по конвенция, а не по европейски правилник. (За турските пенсии виж карето долу)

9000 пък са чужденците, които получават пенсиите си у нас с посредничеството на Национален осигурителен институт.

5426 от тях са от Русия, 2600 - от Германия, а останалите са от Молдова и Украйна.

Според европейските правила Национален осигурителен институт признава осигурителния стаж на нашенците, насъбран в страните от Европейски Съюз и в страни, с които страната ни има подписани спогодби, само че не и осигурителния приход. Доходът има значение при разпределяне на пенсия от страната, в която се е осигурявал съответен човек.

За да получат пенсия от чужбина, българите би трябвало да дават отговор на локалните условия за излизане в пенсия. В Германия да вземем за пример при стаж от 5 години се придобива право на пенсия. Възрастта, на която би трябвало да е човек обаче, е сред 65 и 67 година според от това през коя година е роден. Сумата, която ще се получава, пък се пресмятат по точкова система, като се съпоставя приходът, върху който са плащани осигуровките, със междинния за страната.

Така да вземем за пример има българи, които взимат и 1500 евро пенсия от Германия, само че и такива с по 10-20 евро.

Ако българин е

работил 4 години

в Германия и

39 години в

България, той

няма да има

право на непознатата

пенсия

Но Германският пенсионен орган е задължен да регистрира годините работа в България. Той признава правото на българския жител на пенсия и му изплаща такава за 4-те години, през които е работил в Германия, останалата сума се образува от българската пенсия.

В Испания пък право на пенсиониране хората имат след 15 година стаж, а размерът се пресмята на база осигурителните вноски през последните 22 година Така, в случай че през по-голямата част от времето са получавали сред 1000 и 1500 евро заплата, то пенсията в Испания би била към 400-500 евро.

Изселниците с право на българска пенсия са единствено 15 410

До 15 410 души е паднал броят на българските изселници, които получават пенсиите си в Турция по съглашението от 1999 година Това съглашение урежда само пенсиите на хора, които имат право на такава от българския Национален осигурителен институт, само че не и взаимни пенсии. Обикновено става въпрос за хора, които още при напускането на България след възродителния развой са имали право на пенсия.

Споразумението би трябвало да важи, до момента в който България и Турция подпишат обществена конвенция, само че това не се случва към този момент 20 години.

Всяка година умират сред 900 и 1000 от получаващите пенсия изселници, демонстрират статистиките на Националния застрахователен институт. Така единствено за четири години броят на получаващите българска пенсия в Турция е намалял с 2400 души. На година се отпускат сред 200 и 400 нови пенсии. Това са хора, които имат някакъв стаж в България, само че той е бил непълен да получат пенсия. Така на тях се отпускат пенсии за напреднала възраст, откакто са навършили 75 години.

Всяка година изселниците, които получават българска пенсия, би трябвало да подадат пред Национален осигурителен институт декларация, че са към момента живи. Срокът за 2019 година изтича през вчерашния ден.

Ако декларацията не е подадена, пенсията се стопира. Изплащането се възобновява след приемане в Национален осигурителен институт на въпросната съответно заверена декларация за живот. Официални органи за легализация на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за обществено обезпечаване или други длъжностни лица, избрани от турското вътрешно законодателство – община, кметство, регионална администрация, нотариус и така нататък /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР