2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез

...
2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез
Коментари Харесай

МЗ: 2300 аптеки свързани към системата за верификация

2300 аптеки са свързани към този момент към системата за верификация, посредством която се прави цялостна инспекция на всички лекарствени артикули с нанесен самостоятелен идентификационен код, като по този метод се удостоверява достоверността на медикаментите. Това съставлява почти 100% от броя на аптеките, които имат договорни връзки с НЗОК (2300) и е към 65% от общия брой на аптеките, които би трябвало да се свържат със системата (3600).

Системата беше въведена с Директива 2011/62/ЕС и делегиран Регламент (ЕС) 2016/161 на 09 февруари 2019 година в държавите-членки на Европейски Съюз. Целта е посредством инспекцията на достоверността на самостоятелния идентификационен код да се подсигурява, че лекарственият артикул е с генезис от легален производител и е минал през законната верига на разпространяване. Българска организация за верификация на медикаментите (БОВЛ), е виновна за основаването, ръководството, действието и поддържането на националния указател.

В множеството европейски страни беше въведен стабилизационен интервал след 9-ти февруари, с цел да може да се подсигурява плавното внедряване на условията в аптеките и да не бъде усложнен достъпът на пациентите до нужните им медикаменти. В взаимозависимост от особеностите на всяка страна продължителността му варира. В България беше избран 6-месечен интервал, който изтече на 9 август т.г. Европейският правилник планува глобите за аптеките, които не са се присъединили в системата, да бъдат избрани в националното законодателство на всяка държава-членка. По тази причина сега Министерството на здравеопазването приготвя промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които следва да бъдат оповестени за публично разискване и да бъдат импортирани в Народното събрание при започване на новия парламентарен сезон. След приемането и влизането им в действие, ще е налице съображение за налагане от страна на Изпълнителната организация по медикаментите на съответните наказания. Чрез тях ще бъдат уредени и отговорностите и дейностите на участниците в законната верига на доставка на лекарствени артикули при подозрение за подправен лекарствен артикул.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР