230 от нашите хора: 213 войници и сержанти, 11 офицери

...
230 от нашите хора: 213 войници и сержанти, 11 офицери
Коментари Харесай

Най-големият обмен на военнопленници: Защитници на Мариупол, Азов...

" 230 от нашите хора: 213 бойци и сержанти, 11 офицери и 6 цивилни - се завърнаха вкъщи през днешния ден. Благодаря на всички, които дадоха този резултат! Ние помним всеки един от тях. И би трябвало да ги върнем всички ", написа във Фейсбук украинският президент.

 

" Войници, сержанти, офицери. Войници от въоръжените сили, Националната армия, военноморските сили, граничари. Част от бранителите на и Азовстал ", уточни още той в X (бившият Twitter).

.
.
.
.
.

 

Украинските медии дефинираха размяната като " най-големият продан на военнопленници " до момента.

 



 

" Благодарим на всички, които, макар всички компликации, връщат нашите хора вкъщи! Благодаря на нашите бранители! Ще създадем всичко, с цел да върнем всички наши хора, които сега се намират в съветски плен ", добави той.

Завръщащите се бяха посрещнати персонално от Кирил Буданов, шеф на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна (ГРУ).

 

" След забележителен интервал от време успяхме да изпълним доста комплициран продан. Днес в Украйна се върнаха 230 нейни бранители, в това число бойни медици и бранители от (Змийския остров, бел. ред), от Чернобилската атомна електроцентрала, които бяха пленени в първите дни на войната, от Азовстал, граничари, служители на реда, национални гвардейци, въоръжените сили - т.е. безусловно всички категории ", уточни още той в X.

? Через значний проміжок часу нам вдалося провести дуже складний обмін

▫️ Сьогодні повернулись в Україну 230 її захисників, серед яких є і бойовий доктор, і захисники з острова Зміїний, з Чорнобильської атомної електростанції, які ще в перші дні війни були захоплені, з…
— Chief of Ukrainian Defence Intelligence (@ChiefDI_Ukraine)
 

Сред освободените от плен е бранителят на остров Змейни от Одеса - 22-годишният Александър Куртиев, който е бил в плен без връзка с роднините си в продължение на съвсем две години, написа УКРІНФОРМ.

.
Александър Куртиев. Снимка: ppqvol/Instagram

 

230-те украински мъже и дами, които бяха освободени, включваха 130 членове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), от които 14 военни служители на реда, 14 моряци, 55 членове на Националната армия, 38 от Държавната гранична работа, един служител на реда и шестима нелегално арестувани цивилни, съобщи " Kyiv Post ".

От завърналите се 182 души преди този момент са били включени в листата на Международния комитет на Червения кръст като военнопленници, а останалите 48 са били оповестени за безследно изчезнали, като местонахождението им не е било записано.

 

От освободените 225 души са мъже и пет дами. Военният личен състав включваше 11 офицери и 213 сержанти и други чинове.

 

Неназована военнослужеща, която е прекарала няколко месеца в плен, съобщи, че защото приказва най-вече украински, руснаците на няколко пъти са ѝ споделили, че е разменена, само че е била върната на мястото на задържане.

 

Сред групата са седем бранители на остров Змейни, боен музикант, военнослужеща от ВСУ, която е била пленена, до момента в който е била в отпуск по майчинство, национални гвардейци, които са били пленени в атомната електроцентрала в Чернобил, и учител от Източноукраинския народен университет.

 

66 от освободените украински военнопленници са тези, които са били обсадени в стоманодобивния в град Мариупол, който падна от съветските сили през май 2022 година Десетки техни приятели към момента са арестувани и са съдени от Русия за военни закононарушения в правосъдни производства, наказани от Украйна и правозащитни групи като противозаконни.

 

Украинските военнопленници са разменени за съветски пленници съгласно изказване на съветското министерство на защитата: " В резултат на комплициран преговорен развой от територията, следена от киевския режим, бяха върнати 248 съветски военнослужещи ". Въпросният " киевски режим " е законно определената от жителите на Украйна власт в страната, в която Русия и Путин нахлуха още през 2014 година и продължиха да нахлуват пълномащабно през февруари 2022 година

Изглежда, че след месеци на отводи от страна на Русия да се съгласи на замяна на пленници, днешното освобождение е реализирано след намесата на ОАЕ, написа Kyiv Post ".

 

Нито една от страните не разкрива какъв брой пандизчии са арестувани при тях. На 7 декември омбудсманът по правата на индивида на Украйна Дмитрий Любинец съобщи, че Русия държи в плен съвсем 30 000 украински цивилни.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР