230 хиляди служители и специалисти в различни области са нужни

...
230 хиляди служители и специалисти в различни области са нужни
Коментари Харесай

Специалисти по заетостта: Назначенията тръгнаха нагоре, въпреки инфлацията


230 хиляди чиновници и експерти в разнообразни области са нужни на Пазара на труда. Елица Панева, експерт по човешки запаси, разяснява в предаването „ Твоят ден ” на NOVA NEWS: „ За българския пазар това е огромно число, тъй като в последните 5 години ние сме в изострен недостиг на хора, което се ускорява ”. 

По думите ѝ по време на пандемията е имало освободени хора, само че след нея още веднъж назначенията са тръгнали нагоре и все още не престават в тази посока, " макар инфлационната серпантина ", в която по думите ѝ се намираме.

Валентин Кръстев от " Българската конфедерация по заетостта " разяснява, че се търсят както експерти, по този начин и хора без съответни умения и най-много на редови позиции. „ Просто хора с готовност за работа и трудова дисциплинираност ”, уточни той.

Според него у нас се следи парадокса, че работодателите са в огромните градове, а свободната работна ръка – в дребните. „ Тя обаче няма тласък да се реалокира, тъй като няма да може да си покрива разноските в огромния град ”.

Двамата дадоха отговор на въпроса по какъв начин ще оцелеят фирмите в изискванията на инфлацията. Кръстев предвижда, че компаниите ще се опитат да компенсират отчасти, само че не изцяло инфлацията. " Накрая това не значи добра облага ", уточни той. Експертът подчерта още, че би било правилно с хибриден миг за ограничване на разноските, да оказват помощ на чиновниците си по-леко да преминат през сложния интервал и да ги задържат, мислейки за компанията.

За Панева част от фирмите ще се оправят като освободят част от хората, вдигайки залатите на тези, които са скъпи. Тя чака усъвършенстването в работните екипи да стане в края на 2022 или при започване на идната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР