23 септември е интересна дата за музиката. Само ден след

...
23 септември е интересна дата за музиката. Само ден след
Коментари Харесай

Последният концерт на Боб Марли, преди да бъде победен от рака

23 септември е забавна дата за музиката. Само ден след оповестяването на родната самостоятелност преди 111 години, международната музикална промишленост резервира идната дата за едно също толкоз забавно събитие. 72 години по-късно светът ще става очевидец на последното обществено осъществяване на Боб Марли. Зрителите на концерта в Питсбърг, Пенсилвания ще би трябвало да запомнят цялото осъществяване на лиричната фигура от Ямайка и даже не подозират, че ще бъде последното.

Истинското име на Боб Марли е Робърт Неста Марли. Баща му (европеец) капитан Норвал Марли е изпълнявал своята военна работа, когато се влюбва в младата Седела. 17-годишната дама идва от ямайско племе, известно с най-кървавите опити за въстание, само че за жал без триумф. Не е ясно дали майката на Робърт не се е надявала на малко повече привилегии, само че капитан Марли по този начин или другояче извършил обещанието си да се ожени за майката на детето си.

 Bob-Marley

Снимка: By Eddie Mallin – https://secure.flickr.com/photos/dubpics/5619960763/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10847018

Следват съществени премеждия по отношение на записването на детето, както и татко му.
И по този начин стартира историята на един забавен музикален хуманист. През целият си живот Робърт няма да се отхвърли от татко си и няма да приказва нито против него, нито против поробителите на Ямайка.

През 50-те години на предишния век, Седела се мести в столицата Кингстън и се пробва да отгледа независимо сина си. Междувременно цялата страна се вълнува от новата музикална вълна, американските градски песни. За малко време се оказва, че точно този род музика разрешава на локалните да показват мнението си, някои възпяват дребните победи в другояче мизерната конюнктура, други проповядват освобождението и повдигането на властта, както и доста други. Появява се по този начин добре познатата обществена музика. И някъде там през 1963 година се ражда първото парче на изпълнителя.

В зората на творчеството си, Марли е към този момент в група с още 3-ма другари: Бъни, Тош и Питър. Групата с името Wailers се пробва да откри продуцент и попада на Лии Скрач Пери. В идващите години по радиото ще се чуват песни като „ Get Up Stand Up “, „ I shot the Sheriff “ и още доста други. Марли постепенно и несъмнено ще си проправя път към върха. Неговите другари ще го изоставен, с цел да преследват соловите си кариери, само че Боб няма да промени името на групата и ще продължи да се показва като „ Bob Marley & The Wailers “.

 Bob-marley-wailers-crystal-palace

Снимка: By Tankfield – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6783320

И тогава идва забавна дата в политическия календар на Ямайка. На 3 декември 1976 година единствено два дни преди безплатния концерт „ Усмивка Ямайка “, проведен от ямайския министър-председател Майкъл Манли, Марли ще бъде атакуван в личния си дом. Непознат стрелец ще открие огън по него, брачната половинка му и мениджъра му. Всички считали, че Марли е обожател на Манли, а истината била малко по-различна. Само два дни след престрелката, той ще излезе на сцената и ще съблюдава работния си график. По-късно го питат за какво го е направил и отговорът е:


Следващите години няколко години ще продължат да разпалват желанието на Марли за по-добро бъдеще в Ямайка. Макар и самичък да назначава своето заточение, избира да записва албуми като „ Exodus “ и „ Kaya “, а малко по-късно ще се появи и „ Survival “. Последният албум се споделя Uprising и излиза през 1980 година Любопитен факт е, че Марли към този момент е диагностициран с меланома. Има няколко градски митове, че Марли е умрял в резултат на несъразмерна приложимост на марихуана, другата е обвързана с пострадване на крайници след футболен мач. Медицинският картон на Боб пази истината – рана под единия нокът на крайници.

Лекарите предложили да ампутират пръста, само че тази процедура не се предпочитала от растафарите. И по този начин стигаме до последният концерт въобще в кариерата на артиста, постарал се да засегне някои от най-сериозните обществени тематики.
Против всички медицински препоръки да спре турнето и да се прибере у дома, изпълнителят излиза на сцената на Stainley Theatre и дава една незабравима вечер на публиката. Коя е последната изпълнена ария? Робърт Неста Марли приключва креативната си кариера, както и житейския си път няколко месеца по-късно с „ Get Up Stand Up “. Целият концерт е записан и наличен за меломаните в Spotify.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР