23 са общо положителните проби на менингит до момента. Сред

...
23 са общо положителните проби на менингит до момента. Сред
Коментари Харесай

23-ма заразени с менингит в София, контактни са с починалото дете

23 са общо позитивните проби на менингит досега. Сред инфектираните са и деца,  и личен състав.Това сочи изследване в НЦЗПБ на контактните деца, техните братя и сестри и личния състав от групата, в която е било детето, умряло от заболяването в София.

Към момента на проучването те са без здравословни недоволства и клинична симптоматика. Насочени са към ОПЛ за наблюдаване и осъществяване на антибиотична профилактика, профилактика и надзор на обособени заразни заболявания на дихателната система.

Контактните лица на детето, са тествани от Столичното РЗИ, незабавно откакто при тях е постъпил сигнал за умряло дете с евентуална инфекциозна патогенеза. Проведени са диалози с общопрактикуващия доктор, лекуващия доктор, националния съветник по инфекциозни заболявания и е събрана цялостната допустима документи - епикризи, проучвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично изследване и е разпоредена стерилизация на ДГ № 37 „ Вълшебство “. 

След приемането на първичните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за осъществяване на незабавни хигиенични и противоепидемични ограничения и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 година и за прекъсване на активността до второ разпореждане.Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и личния състав на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на умрялото дете.

5-годишно дете с менингит умря в болница в София. Късно нощес излезе информация за огнище на болестта в столична детска градина.

Малко преди обяд предишния четвъртък 5-годишното дете стартира да демонстрира признаци. „ Детето повърна в четвъртък преди обед. В началото нямаше температура. После бързо стартира повишаване. Обадихме се на родителите и поискахме позволение да му бъде обещано лекарство. Таткото пристигна да го вземе. Изпълнихме всички наставления по протокол. Имаме информация, че детето е било връщано от лечебни заведения ”, сподели шефът на детската градина Гергана Петрова. След подадения сигнал стартира и незабавна инспекция на всички лечебни заведения, през които които е минало умрялото дете.

В здравната процедура, въпреки и рядко, се следят случаи на мълниеносно протичане на менингококова зараза измежду млади и здрави лица, като за жалост, такива случаи приключват летално, оповестяват от СРЗИ, написа nova.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР