23 плажни ивици в границите на Варненска област попадат в

...
23 плажни ивици в границите на Варненска област попадат в
Коментари Харесай

Само два варненски плажа са с кристално чиста вода


23 плажни линии в рамките на Варненска област попадат в отчета. От тях две са с чудесно качество на водата, 13 са с " положително ", 7 са със " приемливо " и една е с " неприятно ".

Както и в миналогодишното изследване единствените плажове с отлични оценки са " Морско око " в курорта " Златни пясъци " и " Къмпинг Луна " в Бяла. Според отчета от 2016-та година в тази категория попадаха още 11 линии, само че оценката за качеството на водите им обаче беше изменена от " отлична " на  " добра "  и в актуалното изследване също остава такава. Това са плажовете са в курортите  " Св. св. Константин и Елена ", " Слънчев ден " и " Златни пясъци ", Фичоза, Ветеран, Паша дере, Камчия и Шкорпиловци.

От градските плажове във Варна единственият с добра оценка е " Бриз Буните ". На останалите линии качеството не се усъвършенства и се дефинира като " приемливо ". Това Централния и Южния плаж, както и линията в квартал  " Аспарухово ".  

За поредна година Офицерският плаж е най-мръсният освен във Варна, само че и в цяла България. От 2013-та година насам отчетите не предлагат къпането там. 

Въпреки че един от двата най-чисти плажа във Варненска област е " Къмпинг Луна " в Бяла, качеството на водата на останалите три линии в морското градче не е на същото равнище. Във втори следващ отчет те получават приемлива оценка, откакто в минали години оценките им бяха отлични или положителни. 

Плажовете на север и на юг от Варна са доста по-чисти, като нито един от тях не получава слаба или приемлива оценка. По Северното Черноморие всички линии имат чудесно качество, като само " Божурец " е с положително.

По Южното Черноморие 17 линии са с положително качество, а 30 са с чудесно, като измежду тях са и всички градски плажове в Бургас. 

Като цяло за България от общо 95 следени места за къпане, измежду които попадат и четири язовира, над половината са с чудесно качество, а близо 38 % са с положително качество.

По % на линиите с кристално чиста вода страната ни е на предпоследно място в Европа, изпреварвайки само Полша. 

В четири европейски страни над 95 % от плажовете имат " чудесно “ качество. Това са Кипър, Малта, Австрия и Гърция.

С най-вече водни басейни с неприятно качество на водата за къпане са Италия (89), Франция (54) и Испания (50).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР