23 май (вторник) е обявен за неучебен ден за всички

...
23 май (вторник) е обявен за неучебен ден за всички
Коментари Харесай

Учениците ще учат само 2 дни тази седмица frognews.bg

23 май (вторник) е разгласен за неучебен ден за всички възпитаници със заповед на министъра на образованието още през лятото. Причината е провеждането на втората матурa - по профилиращ предмет, изучаван от учениците в последните две години - в 11 и 12 клас. Макар не във всички школа да има изпити за дванадесетокласниците, учителите от тях са ангажирани в матурите, по тази причина и всички учебни заведения на следващия ден няма да учат, обясниха от МОН. 24 май (сряда) е празничен и неработен ден за всички, като единствено при предпочитание учениците могат да вземат участие в проведените за задачата шествия. 25 май (четвъртък) също е неучебен ден за децата, и въпреки да се води присъствен и предопределен за " учебни, просветни и културни действия ", на доста места те просто ще си останат вкъщи.

 

Освен тези три неучебни дни обаче, някои учебни заведения провеждат спортни интензивности и извънкласни действия на 26 май (петък), написа още " Сега ". Така през актуалната седмица остава единствено един образователен ден - за наслада на учениците, и за отегчение на много родители, които мъчно провеждат кой да гледа децата им съвсем цяла седмица. Не са единични обаче и случаите, при които родителите считат да освободят децата си в този един-единствен ден, давайки им цяла седмица отмора.

 

В 73-то учебно заведение в София да вземем за пример учат единствено през днешния ден - понеделник, а петък - не, тъй като тогава имат патронен празник. 26 май е разгласен за неучебен ден да вземем за пример и за 121 учебно заведение Г. Измирлиев " - със заповед на шефа (по закон шефовете, след решение на педагогическия съвет, може да афишират до три образователни дни в една образователна година за неучебни, само че присъствени).

 

Учениците от Националната природо-математическа гимназия също ще се радват единствено на един образователен ден - само че в петък, защото днешният ден е бил разгласен за тях за неучебен, само че присъствен. Така е и в 32-ро учебно заведение - там учениците също ще учат единствено в петък. В 119-то учебно заведение през днешния ден учениците учат обикновено, а в петък ще имат образователен ден, само че със спортни мероприятия и извънкласни действия. 23-то учебно заведение учат понеделник и петък,

Дните, в които ще се проведат националните външни оценения в 7 и 10 клас, също са неучебни за учениците. Това са 13 юни, когато са изпитите по български език и литература за учениците от 7 и 12 клас, и 16 юни, когато са НВО-та по математика в 7 и 10 клас. От 26 до 31 май има и спомагателни матури по желание, само че те са за доста по-малко възпитаници, по тази причина и единствено избрани учебни заведения, които ги организират, ще разгласят някои от тези дни за неучебни. В 23-то учебно заведение да вземем за пример 30 май ще е неучебен поради матура по желание по математика и осведомителни технологии.

 

Дните на националното външното оценяване за 4-класнциите - 29 и 30 май се водят естествени образователни дни.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР