23 март без никакво съмнение ще остане в историята на

...
23 март без никакво съмнение ще остане в историята на
Коментари Харесай

Газовият ултиматум на Путин. Европа няма избор!

23 март без никакво подозрение ще остане в историята на страната ни като денят, в който се случи едно в действителност епохално събитие. Владимир Путин инструктира съответните министерства и ведомства да трансферират заплащанията за изнасяния съветски природен газ в рубли. Всички ние станахме живи очевидци на раждането на нова международна валута с нараснала стойност, търсене и надеждност. Последните лъчи на господството на петродолара, за което цялата международна стопанска система се грижи след сключването на съглашението от Бретън Уудс, избледняват пред очите ни.

Значението на протичащото се не може да бъде надценено. Преценете сами, съгласно Световната банка общият размер на пазара на природен газ през 2020 година възлиза на 446 милиарда $. Резултатите от 2021 година към момента не са изчислени, само че се чака размерът на търговията да е повишен до 553 милиарда, а до 2025 година специалистите предвиждат, че пазарът на газ ще се усили до фантастичните 758 милиарда. Когато изброяваме числата, ние, несъмнено, имаме поради щатския $ като валута за разплащания, което е безусловно правилно, защото към 80 % от всички банкови интервенции за покупко-продажба на синьо гориво се правят в долари. Това е един от тези колосални стълбове, върху които американската финансова надмощие се основаваше в продължение на десетилетия.

Настъпва нова епоха, в която страните, вражески настроени към Русия, вследствие на личните си дейности, са изправени пред най-простия избор: да заплащат за съветския газ в рубли или да се разходят на пазара в търсене на различни снабдители с газ, който да е по-евтин и да може да се купи за познати долари.

За да разберем кого ще обиден нововъведенията, дано се обърнем към Указа на президента на Руската федерация от 5 март 2022 година „ За краткотрайната процедура за осъществяване на отговорности към избрани задгранични кредитори “. Разпоредбите му дефинират явен лист от страни, които са недружелюбни към нас, който включва: Украйна, Съединени американски щати, страните от Европейски Съюз, Англия, Канада, Австралия, Япония, Сингапур, Тайван, Норвегия, Южна Корея и всевъзможни дребосъци като Лихтенщайн, Монако и Андора. От всички тези страни най-хубава позиция е на Съединените щати, които сами по себе си са най-големият експортьор на полутечен газ, измествайки неотдавна Австралия и Катар от пиедестала. Но в Европа, която чинно следваше антируската политика на Вашингтон, нещата са доста по-малко розови.

За да разглобите цялостния лист на страните, както и схемите и размерите на доставките на съветски въглеводороди, ще са нужни повече от 100 страници. Затова ще се съсредоточим единствено върху най-значимите и ще се опитаме да проучваме дали страните от Европейски Съюз могат гордо да затворят основния вентил и да откажат да заплащат в рубли за доставеното гориво в Русия, която акцентира обстоятелството, че е изпълнила и ще продължи да извършва прецизно своите договорни отговорности.

Като образец да вземем Германия, нашият основен търговски съдружник и в същото време най-богатата страна в Стария свят.

Упоритите статистики регистрират, че през 2020 година Германия е купила и внесла 155 милиарда кубически метра съветски газ. Припомнете си, че Берлин харчи единствено 75 милиарда за облекчаване на личните си енергийни потребности и препродава лъвския къс от останалата част, влагайки облагите в бюджета. Ако вземем поради, че при изискванията на дълготрайни контракти германците получават съветски газ за 850 $, а днешните априлски фючъри на борсата ТТФ надвишиха 1300 (а малко по-рано доближиха 2500), елементарно е да се пресметна какъв брой е преференциална за Германия препродажбата на газ.

Сякаш предусещайки идните промени, оня ден немските медии излязоха с редица изявления, които могат да разочароват всеки русофоб.

Например министърът на стопанската система и енергетиката Роберт Хабек сподели, че прекъсването на съветския газ може да навреди на немските жители и да докара до всеобща беднотия и безработица измежду германците. Икономиката на страната, която зависи 55 % от съветския природен газ, 52 % от въглищата и 34 % от петролните артикули, просто не може да се оправи с неотложно спиране на комерсиалните и стопански връзки с Москва.

Изявлението на Хабек се повтаря от таблоида “Ди Велт”, който се базира на свои източници в Министерството на енергетиката и твърди, че експертите, употребявайки специфични логаритми, са симулирали обстановката на цялостен отвод от съветските въглеводороди. Резултатите от симулацията са били шокиращи.

Извършеният виртуален тест демонстрира, че без синьо гориво от Русия, отоплителната система в цялата страна просто ще престане да съществува, което ще докара до внезапно увеличение на настинките, както и пожари, защото популацията ще стартира да употребява спонтанни средства за отопление. Предвижда се голям дефицит на артикули от първа нужда, медикаменти в аптеки, лечебни заведения и други обществени заведения като старешки домове. Газовият апетит съвсем обезпечено ще убие леката индустрия, хранително-вкусовата индустрия и отглеждането на животни, половината от потребностите на които се обезпечават от съветския пренос.

В обособен ред е регистриран секторът на хлебните произведения. Тук е евентуално пагубно нарастване на индустриалните разноски, както и спирания в доставките на самун, т.е. артикул от първа нужда. Това се дължи, с изключение на на чисто енергийните аспекти, и на обстоятелството, че едни от водещите експортьори на зърно са Русия и Украйна. Според формалната статистика те имат 26 % от общия размер. Сеитбената акция в Украйна към този момент е очевидно нарушена, а Русия, с цел да обезпечи личните си потребности и популацията, вкара строги ограничавания върху износа на зърно, като понижи квотата до 11 милиона тона. Забраната е годна до 30 юни и може да бъде удължена за случаен интервал.

Енергийният бранш остава зад кулисите. Отказът от съветски запаси, а точно: газ, въглища и мазут, ще понижи производството на електрическа енергия с 25 % едновременно, а 11 % от нуклеарния бранш също могат безвредно да бъдат записани тук - в раздела за загуби. Припомняме, че държавното управление на Олаф Шолц реши да затвори последните три атомни блока до края на годината. Общо повече от една трета от цялата електрическа енергия в страна с висок стандарт на живот и развита тежка промишленост.

Изявлението на Владимир Путин прозвуча като гръм от ясно небе за цяла Европа и в частност за Германия. Към края на деня ръководителят на индустриална асоциация Тим Кьолер, намиращ се в явен ступор, съумя да формулира, че Германия „ с огромно комплициране възприема настояванията на Русия да заплаща за договорите за газ в рубли “.

Като се имат поради действителностите и употребявайки лексикона на президента на Русия, бихме желали да отговорим на всички наши недружелюбни сътрудници: „ Харесва ли ви, не ви ли харесва - плащайте в рубли, хубавици “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР