23-ма лекари, фелдшери и медицински специалисти започнаха двудневен курс на

...
23-ма лекари, фелдшери и медицински специалисти започнаха двудневен курс на
Коментари Харесай

БЛС учи медиците как да се справят с агресивни пациенти

23-ма лекари, фелдшери и медицински експерти започнаха двудневен курс на образование.  На старта на тренинга участваха ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров, основния секретар на съсловната организация доктор Валентин Пеев, ръководителя на РЛК София област доктор Роза Анева и шефа на МБАЛ " Самоков " доктор Красимира Ковачка. Това оповестяват от Българския лекарски съюз /БЛС/.

Рестартът на Националната акция на БЛС против насилието над медици #ПребориГнева стартира точно от Самоков, тъй като градът е една от невралгичните точки у нас, а медицинските екипи постоянно са обект на вербална и физическа експанзия. Припомняме, че единствено преди няколко  месеца лекари от Спешния център в града се барикадириха в опит да се спасят от нахлулите агресори. 

По време на образованието, което включва на практика и теоритични модули, участниците ще покачат уменията си за справяне с актовете на експанзия, ще покачат психическите си умения за справяне в сериозни обстановки, ще усъвършенстват уменията си за разрешаване на спорове и други. 

В помощ на лекарите и медицинските експерти, Български лекарски съюз взаимно с психолозите от Лаборатория за психологично здраве-ВМА, създаде листовки със препоръки и логаритъм на държание при връзка с нападателен пациент и/или околните му, които ще бъдат публикувани в цялата страна. 

Проведено неотдавна изследване от организация " Тренд “ по поръчка на БЛС сподели, че повече от половината лекари у нас (55 %)  са били жертва на експанзия, като всеки втори доктор е бил жертва на вербална експанзия по време 1на работа. За съпоставяне, всички останали специалности са се сблъсквали с експанзията в доста по-малки мащаби – 17. И още: за упражнена физическа експанзия против тях споделят 7 на 100 от лекарите, като за останалите специалности този % е два пъти по-малък – 3%.

" Живеем във времена, в които ще би трябвало да се приспособяваме. Само до преди 20-тина години беше немислимо да се посегне на доктор или сестра, само че за жалост през днешния ден това се случва ", сподели при започване на образованието доктор Маджаров. Той добави, че БЛС организира разнообразни акции по отношение на експанзията над медици, неотложно подаване на сигнали посредством горещия телефон в БЛС към Главна Прокуратура и други

" Последният случай в Шумен сподели бързината на работа на тази линия и единствено за месец причинителите бяха осъдени. Друг е моментът, че ние сами, с  известна подготовка, можем да избегнем спешната обстановка, тъй като когато тя към този момент е реалност, даже и да бъде наказан причинителят, душевната рана в потърпевшия сътрудник мъчно се лекува " сподели доктор Маджаров.

Според ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров е належащо повишение на престижа на съсловието измежду обществото и посредством: въвеждане на спомагателни часове в училище; разпространяването на информация по отношение на смисъла на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; установяване на Национален ден за обучение и предварителна защита против насилието над здравни и социално-здравни експерти. 

И не на последно място: Справедливите и бързи санкции и непрекъснатото рационализиране на правната рамка, която да не основава чувство за безотговорност у причинителите. По данни на Прокуратурата на Р България през 2017 година, записаните случаи на експанзия у нас са близо 40, а през 2018 година понижават на 26. В идващите 2-3 години записаните набези са на половина.

Положителната наклонност, обаче, бележи поврат през тази година (2022 г.). По данни на Прокуратурата до месец юли, производства за нанесени телесни повреди на медицински експерти, са формирани против 8 лица, а наказаните са 5. Извън тази статиските е един от последните фрапиращи случай от преди 2 месеца, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за незабавна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и с помощта на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха оптималната присъда, която планува законодателството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР