23-ият Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”

...
23-ият Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”
Коментари Харесай

Започва фестивалът „Златен ритон“, 90 филма се борят за приз

23-ият Фестивал на българското писмено и анимационно кино “Златен ритон” се открива на следващия ден в LUCKY Дом на киното, оповестиха уредниците.

Последното издание на фестивала беше през 2015 година, по тази причина тази година ще бъдат показани още повече филми от нормално – продукцията от последните две години. Фестивалът ще продължи до 22 декември.

Общо 90 кино лентата ще вземат участие в програмата на фестивала. 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни стратегии – за писмено и анимационно кино.

По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две огромни награди “Златен ритон” за най-хубав документален и анимационен филм, специфична премия на журито, премия за най-хубав режисьор, за най-хубав художник-постановчик, премия за дебют, премията на община Пловдив и до две грамоти за съответни оферти.

Ще забележим общо 27 анимационни филми, измежду които рекордният брой от девет дебюта, както и филми на одобрени създатели в анимационното ни кино.

36 са документалните филми в състезанието, шест от тях са дебютни. Някои от филмите към този момент са представяни и награждавани у нас и в чужбина като “Пощальонът” на Тонислав Христов, “От Кремона до Кремона” на Мария Аверина, дебютът “Пустиняци” на Цветан Драгнев, а други за пръв път ще се срещнат с публиката.

Сред конкурсните филми има и три копродукции: двата документални кино лентата: “Книжарят” (България / Франция) и “От Кремона до Кремона” (България / Италия) и една анимация – “Пътуваща страна” (България / Хърватия).

Програмата за реформаторски и пробни продукции “Открити хоризонти” включва 27 кино лентата, измежду които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.

56 от 90 кино лентата са получили финансова поддръжка от Национален кино център.

Пълната стратегия, информация за филмите и съпътстващите събития на фестивала е налична на: www.zlatenriton.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР