23 души в Узбекистан са осъдени на затвор за смъртта

...
23 души в Узбекистан са осъдени на затвор за смъртта
Коментари Харесай

Над 20 присъди за замърсен сироп за кашлица, убил 68 деца

23 души в Узбекистан са наказани на затвор за гибелта на 68 деца, пили нечист сироп за кашлица, заяви Би Би Си.

Замърсените сиропи са създадени от компанията Marion Biotech в Индия и публикувани от Quramax Medical в Узбекистан.

 

Той към този момент е спрян от произвеждане

Подсъдимите бяха приети за отговорни в укриване на налози, продажба на ексцентрични или подправени медикаменти, корист със служебно състояние, немарливост, имитация и рушвет.

Присъдите варират от две до 20 години. Най-голямата присъда от 20 години получи изпълнителният шеф на Quramax Medical Сингх Рагвендра Пратар.

Бивши високопоставени чиновници, които са отговаряли за лицензирането на вносни медикаменти, също са получили огромни присъди.

Възможно е те да са били публикувани посредством неофициални пазари в други страни или райони, показват от организацията

Миналия януари Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че два от сиропите за кашлица на Marion Biotech са „ ексцентрични “, откакто 18 узбекистански деца починаха след потреблението им. 

Според организацията двата сиропа - Ambronol и Dok-1 Max, имат неприемливи количества диетиленгликол и етиленгликол като замърсителии и са евентуално свързани с остри бъбречни увреждания и гибелта на децата.

Броят на смъртните случаи, разгласен в градския съд на Ташкент се усили. 65 смъртни случая бяха регистрирани при започване на шестмесечния развой, а прокурорите прибавиха още три предишния месец.

Опасната мода се зароди в платформата „ ТикТок “

Производството на сиропите беше спряно от Министерството на здравеопазването на Индия, а лицензът на компанията беше преустановен от отдела за сигурност на храните. През март лицензите за произвеждане бяха „ дефинитивно “ анулирани.

Съдът реши, че фамилиите на 68-е починали деца ще получат по 80 000 $ обезщетение. Същата сума ще бъде изплатена и на фамилиите на четири деца, останали с увреждания след консумация на сиропа за кашлица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР