23 април 2011 година е Великден. Минути преди свещеникът в

...
23 април 2011 година е Великден. Минути преди свещеникът в
Коментари Харесай

10 г. след Черния Великден: Шофьорът, отнел 6 живота, женен с дете и на крачка от свободата

23 април 2011 година е Великден. Минути преди свещеникът в църквата в симеоновградския квартал " Злати дол " да поздрави християните с " Христос Воскресе ", злокобни писъци раздират тъмнината, обхванала внезапно домовете на улица " Съединение ".

Недалеч от храма, на метри от родния си дом, издъхва 19-годишният Георги Георгиев. Заедно с него на тротоара умират петима от приятелите му - 18-годишната Яница Бойчева, 17-годишната Мелин Зеид, 19-годишният Трифон Трифонов, 17-годишният Красимир Марков и 17-годишният Евгени Атанасов.

Други две деца от огромната компания - 17-годишният Милен Жеков и 19-годишната Мария-Луиза Неделчева лежат на земята, потънали в кръв.

Изскочилите от околните къщи хора се натъкват на ужасяващата панорама.

" Чуха се немислим тропот и писъци, токът угасна. Изскочихме на открито двамата със брачна половинка ми. На тротоара - кланица, нямам друга дума. Мъртви или издъхващи тела на деца, разхвърляни на 20 метра по плочките. На уличното платно - откъснат крайник ", спомня си първата очевидка на нещастието Теменужка Сталева.

А близо до телата тя и брачният партньор й виждат и обърната по таван кола, пречупила бетонен електрически дирек и забила се в ограда.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В автомобила " Опел Вектра " също има младежи и девойки. Зад кормилото е 23-годишният Данаил Георгиев, до него седи братовчед му - 19-годишният Живко Желев.

По-късно ще стане ясно, че компанията в опела била тръгнала също към църквата, само че след изпито огромно количество алкохол. Колата е на бащата на Живко, само че младежът преотстъпил кормилото на братовчед си Данаил, който не пил толкоз доста. Алкохолната проба обаче демонстрира 1,3 промила в кръвта на водача.

Въпреки това 23-годишният Данаил седнал зад кормилото и подкарал опела със 133 км/ч по улица " Съединение ". Изпитият алкохол и високата скорост са главните аргументи младият мъж да загуби надзор върху колата. Както и неопитността. Той имал брошура едвам от три месеца.

Автомобилът се качва на тротоара, опустошава вървящите към църквата младежи, удря се в стълба, до момента в който финално не стопира в оградата на къща.

 Българска телеграфна агенция

Симеоновград потъва в тъга. Живко е задържан, Данаил е превозен в кома в пловдивска болница. Третият юноша в опела - 18-годишният Христо, споделя, че двамата с Живко молели Данаил да понижи скоростта . Той обаче не ги послушал и натиснал педала.

Жертвите

Семействата на Красимир, Яница, Гошо, Евгени, Трифон и Мелин са родом от Симеоновград. Съседи са от кв. " Злати дол ". Там живее и фамилията на Данаил.

Яница Бойчева била ученичка в Гълъбово, Мелин Зеид - 10-окласничка в локалното СОУ " Св. Климент Охридски ", Георги Георгиев бил последна година в професионалната гимназия по дървообработване и строителство в Хасково, Трифон Трифонов пък учел в София, където живеел с родителите си. Красимир Неделчев също учел отвън Симеоновград - в Стара Загора. Евгени Атанасов бил последна година в хасковска гимназия.

 bTV Media Group

По празниците групата постоянно се събирала в Симеоновград, с цел да чества дружно. Заедно били на Нова година. Заедно желали да посрещнат и Великден.

" Цял квартал опустя. Бяха неразделни от деца. Не доживяха да си кажат " Христос Воскресе " в святата нощ. Нашият празник свърши вечно ", сподели тогава бащата на починалия Трифон.

Два дни по-късно Яница, Георги, Евгени и Красимир бяха положени един до различен в гробищата в кв. " Злати дол ". В последния им път ги изпратиха над 1000 души.

 Българска телеграфна агенция

Родителите на 17-годишната Мелин взеха решение щерка им да бъде заровена в Хасково, а 19-годишният Трифон откри своя безконечен дом във Велико Търново.

Яница и Георги бяха положени в ковчезите с балните си облекла . В края на май 2011 година двамата трябваше да са зрелостници. Евгени и Красимир пък щели да завършат учебно заведение година по-късно. Трифон също бе заровен с костюма за бала, който преди дни родителите му купили.

Именно 19-годишният юноша съумява да избави живота на Мария-Луиза, сграбчвайки приятелката си в последния миг.

Делото

След няколко месеца в болница, в това число и в психиатричното поделение на затворническата болница в Ловеч, Данаил Георгиев бе разгласен за вменяем и му бяха повдигнати обвинявания - за причиняване на гибел по несъобразителност на повече от един човек и то след приложимост на алкохол. Братовчед му Живко бе упрекнат за това, че е дал автомобил на човек, използвал алкохол.

На 25 януари 2012 година двамата застанаха пред Окръжния съд в Хасково, не се признаха за отговорни и резервираха цялостно безмълвие. След 5 съвещания - на 3 май с.г. - магистратите ги осъдиха. Данаил получи 12 години " отнемане от независимост ", а братовчед му - 10 години. Защитата обаче незабавно разгласи, че наказването е прекомерно високо и безпричинно.

 Bulphoto

Обжалването бе сполучливо единствено за Живко Желев. На 25 февруари 2013 година Апелативният съд в Пловдив понижи присъдата му от 10 на 7 години затвор с претекстовете, че първоинстанционният съд (Хасковският областен - бел.ред.) е надценил отегчаващите и не е съобразил превеса на смекчаващите отговорността условия. Като смекчаващи виновността на 20-годишния юноша условия са признати чистото му правосъдно минало, младата възраст, положителните характеристични данни, към които следва да се прибави разкаянието за стореното , изразено обществено директно след злополуката, както и дълбокото му страдание, че е дал ключовете от автомобила на братовчед си и че е станал причина да загинат негови съученици и другари.

Така делото стигна до Върховния касационен съд. На 8 януари 2014 година, малко преди третата годишнина от злополуката, Върховен касационен съд удостовери напълно решението на пловдивските магистрати. Данаил и Живко бяха приведени в затворническо общежитие в Стара Загора, с цел да изтърпят наказванията си.

10 години по-късно - женени и с деца

Днес отново е 23 април. Но изминаха 10 години от " Черния Великден ". Един момент и цяла безкрайност, сподели пред Dir.bg майката на починалия Георги - Славка Митева.

Почернената майка, изгубила единственото си дете, споделя: " Времето минава и бързо, и постепенно. Когато наближават празници и годишнините някак всичко се забавя...Като че ли през вчерашния ден беше, а станаха 10 години ".

Още преди 3 години - през януари 2018 година - Живко Желев е освободен предварително. Младият мъж прекарва в затворническото общежитие тъкмо 44 месеца и 10 дни. След като е пуснат от пандиза, Живко не се завръща в Симеоновград. Отива в София, където живеят братовчедките му и стартира работа в автосервиз. Към днешна дата младият мъж към този момент е фамилен и има дете.

" Живко съм го виждала в Симеоновград, идвал си е. А Данаил повече стои в Раднево или Стара Загора (когато водачът палач е пуснат в отпуск от пандиза - бел.ред). Той също към този момент е фамилен и има дете. За 10 години нито един от двамата не е пристигнал да изиска амнистия . Освен това чакаме до края на тази година Данаил също да го пуснат предварително. Той към този момент се опита да излезе, само че му отхвърлиха ", добави Славка Митева.

Жената поддържа връзка и с двамата оживели младежи - Мария-Луиза и Милен. Тежко ранената Мария-Луиза, която се възвръща физически в продължение на месеци, към този момент е майка. Тя има 2-годишно момченце. 27-годишният към този момент Милен Жеков живее и работи в София.

" Добре са, доколкото може да са добре след всичко. Те си знаят какво им е от вътрешната страна ", сподели още Славка.

Днес тя и останалите родители още веднъж ще се съберат в мемориалния комплекс " Великденските ангели ", повдигнат с дарения от цялата страна край лобното място на Красимир, Яница, Георги, Евгени, Трифон и Мелин. Повикали са и духовник, с цел да отслужи панихида за най-обичните им.

 Снимка: Bulphoto

" Все му споделях на Гошо - " Господ да те пази ". Но и Господ не може да пази...в това се уверих ", бяха последните думи на почернената майка, за която от 10 години животът е битие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР