2240 училищни STEM кабинета ще бъдат изградени в цялата страна

...
2240 училищни STEM кабинета ще бъдат изградени в цялата страна
Коментари Харесай

Над 2200 училища ще имат STEM центрове за наука и иновации

2240 учебни STEM кабинета ще бъдат построени в цялата страна със средства по Плана за възобновяване и резистентност. Това е заложено в плана „ STEM центрове и нововъведения “, чийто прогрес беше показан от заместник-министъра на образованието и науката Надя Младенова и вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в наличието на Селин Гауер, общоприет шеф и началник на Работната група за възобновяване и резистентност на Европейската комисия. Тримата посетиха Националния STEM център в София, където се срещнаха с част от разработките на възпитаници и техните ръководители, оповестяват от МОН. 

Инвестициите са ориентирани както към модернизиране на постройките, по този начин и към създаване на STEM центрове във всяко учебно заведение. Ще има средства и за най-малкото обитаемо място, за най-малкото учебно заведение, за най-малкото село в страната ”, изясни Надя Младенова.

„ Мисля, че тези две вложения се допълват прелестно, с цел да можем след няколко години да достигнем такова равнище на цифровизация и модернизиране на нашата просветителна система, каквото ни се желае да забележим ”, добави зам.-министърът на образованието и науката. „ Целта на този план е да зададем нова основа на българското обучение във всички български учебни заведения както за учениците, по този начин и за учителите “, разяснява вицепремиерът Пеканов. По думите му по този начин страната ни ще употребява капацитета си и ще имаме опция да бъдем на международно равнище в науката и проучванията. „ Ще можем да имаме учени, които са уважавани в целия свят. Надяваме се да имаме и бъдещи нобелови лауреати “, уточни той.

Беше извънредно вълнуващо да забележим по какъв начин в действителност може Планът за възобновяване и резистентност да приближи науката до децата, тъй че студентите и учениците да могат да се учат на практика в нови лаборатории “, коментира Гауер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР