22 януари – 30 май 2021 Музей на хумора и

...
22 януари – 30 май 2021 Музей на хумора и
Коментари Харесай

Три пъти вътрешности - Самостоятелна изложба на Невена Екимова

22 януари – 30 май 2021
Музей на хумора и сатирата, зала 7
 Карикатура по време на Пандемия (СНИМКИ) Карикатура по време на Пандемия (СНИМКИ)
Пандемия по време на Карикатура или Карикатура по време на Пандемия На 23 октомври Музеят на хумора и сатирата показва Карикатурен с...
Откриване: 22 януари, 18:00
Онлайн турове: от 17:30 на български, от 17:45 на британски език
На 22 януари, петък, от 18:00 часа е откриването на първата за годината галерия в Музея на хумора и сатирата. Тя е със заглавие " Три пъти черва " и е на габровската художничка Невена Екимова. За всички, които няма да участват на откриването, Невена ще направи два тура, които ще бъдат излъчени онлайн във фейсбук страницата на музея. От 17:30 разходката ще се организира на български, а от 17:45 на британски език.
Изложбата предлага на посетителя визуално-тактилна разходка из индивида като интериор. Трите съоръжения, условно разделящи пространството, дават отговор на три основни вътрешни положения - пристрастеност, рутина, самотност. Те, въпреки и тривиално всемирен, имат силата да разклатят основите на душата и да преструктурират същността ни.
Интериорът „ Тя обича сбогуванията “ е сцена на свръхестествено събитие, чието случване разрушава открити модели и провокира форми на живот. Посветен е на положението на върхово наслаждение и болежка, породено от конфликта с друго тяло. Нещо е окончателно изгубено, а нещо несъществуващо занапред се заражда.
 100 години Тревненска школа 100 години Тревненска школа
На 16 октомври, петък, от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата се открива представителната галерия „ 100 години Тревненска школ...
„ Дървена женитба “ показва живота на младо семейство като фрагментиран документален роман, ползващ за основа интериора на тесния им панелен апартамент. Повтарящото се всекидневие, салдото на силите и безчет дребни и огромни грижи изплуват върху твърди и меки повърхности.
„ Кулоар/архив “ е мрачен кулоар, разделящ двете дневни съоръжения. Кулоарът вкарва посетителя в тишината на самия себе си. Насърчава взирането във вътрешността и запълването на празното, било то с въпроси или с отговори.
Невена Екимова (родена през 1984) е художник от Габрово, дете на математици, на прехода и на първата рейв вълна в България. Изучава езици и изкуство в Швеция, Норвегия и Исландия. През 2019 година е номинирана за премиите за модерно изкуство БАЗА и МОСТ. През 2020 взе участие в изложбите „ Всичко (ни) е наред “, финансирана от Българския фонд за дамите, и „ Къде е скулптурата? “ в изложба Кредо Бонум.
Невена живее в родния си град, където дружно с Музея на хумора основава зрелищни интерактивни съоръжения, последната от които е новата Огледална зала. Изкуството съгласно Невена е опит да целунеш несъзнаваното. Три пъти черва е втората й независима галерия.
Вижте фрагменти от изложбата в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР