22-терабайтовият UltraStar DC HC570 е нов връх на изпитаната във

...
22-терабайтовият UltraStar DC HC570 е нов връх на изпитаната във
Коментари Харесай

UltraStar DC HC570 – първият 22TB CMR HDD за центрове за данни


22-терабайтовият UltraStar DC HC570 е нов връх на изпитаната във времето технология CMR
(снимка: Westrn Digital)

Центровете за данни се нуждаят от все по-голям потенциал за предпазване, обработка и разбор на данни, вследствие на избухливия растеж на приложенията с изкуствен интелект, 5G мрежите, интернет на нещата (IoT) и обвързваните коли. Има разнообразни способи за разширение на сторидж потенциала, само че постоянно това води до увеличение на физическите размери и енергийната консумация на системите за предпазване. Western Digital предлага дейно решение, с което центровете за данни могат да избегнат негативите на сходен сюжет.

Новият корав диск на водача в сторидж системите, моделът Western Digital UltraStar DC HC570, идва с величествен потенциал от 22 терабайта (TB) – в него има 10 магнитни плочи по 2,2 TB всяка. Това е 3,5-инчово устройство със скорост на въртене на шпиндела 7200 об./мин., което бележи нов връх на изпитаната във времето и практиката технология CMR (конвенционален магнитен запис), внасяйки нововъведения, които са без аналог на пазара сега.

Ползата от внедряване на подобен диск в центъра за данни е явна. HC570 предлага доста по-голям потенциал от наличните 10 TB дискове, като по този начин усилва внезапно плътността на предпазване (над 2 пъти) в едно и също рак пространство. И не по-малко значимо, новият корав диск на Western Digital понижава сензитивно потреблението на сила – до 64% за петгодишен интервал, съгласно изчисленията на производителя. Това значи и дълготрайно понижаване на общата цена на владеене (TCO) на устройството.

Иновативни технологии OptiNAND и ArmorCache

UltraStar DC HC570 употребява новаторска технология OptiNAND, която дава ясни преимущества на модела пред конкуренцията. Докато 22-терабайтовият диск на Western Digital има 10 плочи и 20 глави за четене/запис, съперниците употребяват същия брой в модели с по-малък потенциал от 20 TB.

OptiNAND интегрира в главната платка на твърдия диск iNAND флаш памет за предпазване на оперативни и метаданни, които преди този момент се съхраняваха на магнитните плочи. Това не е хибридна технология, защото флаш паметта се употребява единствено за метаданни, а не за потребителски данни. Преместването им във флаш паметта значи, от една страна, че те са налични по-бързо, а от друга – остава повече място за потребителски данни на плочите на диска.

Интегрирането на iNAND флаш в твърдия диск носи основни преимущества на UltraStar DC HC570
(източник: Westrn Digital)

Друго преимущество на OptiNAND е новата технология ArmorCache, която участва във всички 22 TB дискове на Western Digital. Принципно, с цел да реализиран най-хубава продуктивност на запис, твърдите дискове кешират данни в оперативната памет (DRAM), преди да ги запишат на магнитния притежател – това е режимът на работа WCE (Write Cache Enabled). Проблемът тук е, че при спешно изключване на зареждането (EPO), данните от DRAM, които към момента не са записани на диска, ще бъдат изгубени.

Затова в твърдите дискове има и режим WCD (Write Cache Diasbled), който не разрешава кеширането при запис и по този начин подсигурява целостта на DRAM данните – устройството ще кешира единствено данни, за които знае, че може сполучливо да запише на диска. В случая няма загуба на данни при EPO, само че минусът е понижената продуктивност на запис.

Новата технология ArmorCache дава най-хубавото от двата свята, защото употребява OptiNAND кеша, с цел да комбинира продуктивността на WCE със отбраната на данните на WCD. Казано по-просто, ArmorCache разрешава на клиентите да изберат желания режим на кеширане, без да изпитват утежняване на продуктивността или риск от загуба на данни при EPO.

Увеличена компактност на записа

ePMR (енергийно-подпомогнат вертикален магнитен запис) е друга неповторима технология в Ultrastar DC HC570. Чрез влияние с електрически ток върху записващата глава, тя основава в допълнение магнитно поле и доста понижава вибрациите, като по този начин в последна сметка усилва плътността на записваните данни на единица повърхност.

Вибрациите в масиви за предпазване с голям брой устройства, работещи 24/7, могат да бъдат проблем, защото твърдите дискове в непосредствена непосредственост един до различен са уязвими на хардуерни повреди и неточности. UltraStar DC HC570 противодейства на това с набор от одобрени технологии, в това число горни и долни прикрепени шпинделни мотори.

Технологията за предотвратяване от въртеливи трептения (RVS) на Western Digital употребява датчици, сложени по краищата на печатната платка на твърдия диск, с цел да открива вибрационни „ вълнички ”. Сензорите алармират към задвижващия механизъм, който управлява точно позицията на главата, с цел да противодейства дейно на вибрациите и да я стабилизира.

Внедряването на UltraStar DC HC570 в центъра за данни се отплаща с по-висока компактност на предпазване и понижена консумация на сила
(снимка: Westrn Digital)

UltraStar DC HC570 е херметизиран с хелиев газ по технология HelioSeal на Western Digital, която подсигурява, че дискът остава изцяло запечатан и без замърсители по време на работа. HelioSeal предотвратява проблеми, постоянно срещани при запълнените с въздух устройства, които нормално изискват вентилационен отвор в корпуса. Тъй като хелият е с по-малка компактност, той понижава вибрациите на магнитните плочи при по-високи обороти, което разрешава на задвижващите рамена да се нареждат по-прецизно.

Освен това новият диск на Western Digital употребява новаторски тристепенен актуатор (TSA), показан за първи път с модела DC HC550. Този механизъм нарежда главите за четене и запис по този начин, че пътечките да бъдат по-близо една до друга, което води до повече пътечки на инч (TPI), респективно до по-голяма компактност на записа.

Производителност и надеждност

Тестовете в разнообразни лаборатории на UltraStar DC HC570, който е неотдавна на пазара, демонстрират впечатляваща продуктивност при съоръжения в RAID масиви с голям брой устройства и удостоверяват спецификациите на Western Digital. HC570 поддържа устойчива скорост на трансфер от 291 MB/sec.

Важен миг е, че дискът се предлага във разновидности и със SATA, и със SAS3 интерфейси. По отношение на надеждността Western Digital дава 2,5 млн. часа приблизително време сред отводи (MTBF), годишно работно натоварване 550 TB и общоприета гаранция 5 години.



В умозаключение, като първият 22-терабайтов CMR корав диск за центрове за данни, Western Digital UltraStar DC HC570 подвига високо летвата и задава стандарт, който останалите производители да следват. Дискът включва набор от новаторски технологии, най-много OptiNAND и новата функционалност ArmorCache, която обезпечава както високата продуктивност на режима WCE, по този начин и отбраната на данните на режима WCD. Внедряването на този диск в центъра за данни се отплаща с по-висока компактност на съхранението на единица повърхност и понижена консумация на сила, наред с безкомпромисната продуктивност.

Вече можете да поръчате и от формалния дистрибутор на марката за България – ADSYS.
56
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР