22 страни членки са изразили предварителен интерес за обща поръчка

...
22 страни членки са изразили предварителен интерес за обща поръчка
Коментари Харесай

22 членки на ЕС с предварителен интерес за обща поръчка на газ

22 страни членки са изразили прелиминарен интерес за обща поръчка на над 17 милиарда куб. м газ са идващите 3 години.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след второто съвещание на Управителния съвет на енергийната платформа на Общността, в която са взели участие високопоставени представители на страните-членки.

Той посочи, че към тях би трябвало да се прибавят и 4 милиарда куб м газ за Молдова, Украйна и Сърбия.

Еврокомисар Шефчович не сподели кои 5 страни от Европейски Съюз не са показали предложенията си за нужните им количества синьо гориво, само че акцентира, че е изискал те да създадат това допустимо най-бързо. Той изрази очакване нужните размери да са налични на международния пазар при започване на април.

Шефчович съобщи, че сега хранилищата на газ в Европейски Съюз са запълнени над 60 на 100 от потенциала им, което е два пъти повече от нормалното за този интервал на годината, само че предизвести:

" Както ви е известно, цената на газа в Европейски Съюз остава инфлационна. Например, тя е съвсем 7 пъти по-висока, в сравнение с в Съединените щати.

Това, несъмнено, се отразява на конкурентоспособността на Европейски Съюз и на стандарта на живот на нашите жители. И защото съм наясно, че търговията с сила е на първо място въпрос на бизнес, за нас тази платформа има и политическо измерение - тя още веднъж демонстрира по какъв начин европейските играчи могат да се сплотяват по време на рецесия. "

Компанията " Призма " ще помогне по-късно този месец за първата стъпка към взаимната поръчка на синьо гориво, сподели още еврокомисарят. Той заяви, че се предвижда основаването на така наречен централна скица на купувача, при която една компания ще договаря от името на по-малки газови компании и консуматори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР