22 септември - този ден не е бил формалност нито

...
22 септември - този ден не е бил формалност нито
Коментари Харесай

3 март или 24 май - нужно ли е да се сменя датата на националния празник, коментират историците

22 септември - този ден не е бил условност нито тогава, нито в този момент. В един дълъг интервал от време беше даже подценяван и пропуснат. В един политически подтекст в този момент обаче, сме изправени пред едно разнообразие от празници и се спори кой от тях да изберем като наш народен празник - 3 март или 24 май - тематиката разясниха в студиото на " Денят стартира " историците проф. Кирил Топалов и проф. Христо Матанов.

" Национален празник се чества не толкоз елементарно. Има няколко метода има за празнуване на народен празник - единият, от които е когато фамилиите отиват и сервират цветя на паметниците - това е празнуване. Това е един тип празнуване и демонстрира вътрешна увереност в правилността на празника ", сподели проф. Христо Матанов.

Той счита, че България не би трябвало толкоз постоянно да трансформира националния си празник и да предлага един празник в Конституцията, който би провокирал интернационален скандал.

" В момента в България настава следващото разделяне и ние постоянно сме били един разграничен народ заради въздействие на непознати политически сили и други страни. 24 май е единственият празник, който постоянно съм си мислил, че може да сплоти българите. Най-святият празник е 24 май ", сподели проф. Кирил Топалов.

По думите му, той е ексцентричен и не е политически празник. Той е празник, който никоя друга страна в света не може да има, безапелационен е проф. Топалов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР