Референдум за запазване на 3 март като национален празник поиска

...
Референдум за запазване на 3 март като национален празник поиска
Коментари Харесай

Инициативен комитет поиска референдум за запазването на 3 март като национален празник

Референдум за опазване на 3 март като народен празник изиска Инициативен комитет, който беше разгласен през днешния ден. В него са политици, общественици, известни персони, както и президентът Георги Първанов. Те настояват, че мотор на тази самодейност не е президентът Румен Радев, който преди две седмици съобщи от връх " Шипка ", че " национално придвижване няма да допусне 3 март да бъде премахнат ".

Трети март да бъде предпазен и да остане народен празник - за това ще се бори Инициативен комитет, който ще бъде основан до дни. Единствената му задача ще е референдум за опазване на празника, без упоритостта той да прерасне в политически план. За три месеца задачата им е да съберат доста над законовото условие от 400 000 подписа.

Петър Витанов, евродепутат: " Това не е партиен план, това не би трябвало да се партизира и политизира. Аз не мисля, че в миналото този въпрос е бил поставян и е предизвиквал разделяне, тъкмо в противен случай, а хората, които слагат този въпрос в този момент, провокират разделяне в обществото и то не е в тяхна изгода. За мен това е кулминационната точка на едни вековни битки за избавление на българския народ, това е раждането на актуалната българска страна. Разликата сред оковите и свободата. "

Проф. Искра Баева, историк: " Тогава е сложено началото на българската страна. И това начало не ни е харизано, а е извоювано от българите в десетилетия битка. "

Организаторите, част от които подкрепяха Румен Радев за втория му мандат, отхвърлят зад гражданската самодейност да стои президентът. Но допълват, че споделят едно и също виждане.

Петър Витанов, евродепутат: " Той е един от хората, които са изразили поддръжка за запазването на 3 март като народен празник, т.е. считам, че това ни прави до някаква степен единомишленици по този въпрос. Не правете някакъв паралел, не е нито някаква редом организация, нищо сходно. "

Проф. Искра Баева, историк: " Аз съм била в Инициативния комитет на президента Радев за второто му издигане, само че нито съм го виждала, нито съм говорила, с него по този въпрос. "

Коментар пристигна от премиера Николай Денков, който уточни, че тематиката за националния празник към този момент е на равнище парламент:

" Нека това да бъде политическа полемика, която да се организира в Народно събрание. Там е мястото за тази полемика. Аз неведнъж съм казвал, че поддържам 24 май да бъде народен празник, тъй като това е признакът, който ни води към бъдещето. Ако България имаше късмет за триумф в бъдеще, това не е да се взира непрестанно в предишното, а като стъпи крепко на основата, която е сложило предишното, да огледа в бъдещето и да види какво ще ни направи сполучлива нация. "

В края на юли от " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " показаха плана си за конституционни промени, в който главно място заемаше точно предлагането 24 май да смени 3 март.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР