22 процента от българите смятат, че демокрацията не е ефективна

...
22 процента от българите смятат, че демокрацията не е ефективна
Коментари Харесай

„Галъп Интернешънъл“: За над една пета от българите демокрацията не е ефективна по време на кризата

22 % от българите считат, че демокрацията не е ефикасна по време на рецесия като тази, провокирана от пандемията от ковид. Това демонстрират резултатите от интернационално изследване на „ Галъп Интернешънъл “, извършено в 17 страни от целия свят.

Сред участвалите в изследването страни от Европейски Съюз няма друга, в която доверието в демократичните правила да е толкоз ниско. Най-близки до България са равнищата в Италия (19 на 100 съмнение в демокрацията). В Русия към една трета (32%) считат, че демокрацията не е ефикасна при такава рецесия. За съпоставяне, в Германия едвам 9 на 100 мислят по този начин, в Австрия и Швейцария – едвам по надлежно 5 и 10%.
Първан Симеонов: Българите се опасяват от COVID-19, само че и се съмняват в заплахата от него Това е рационален метод към обстановката, счита социологът
В съпоставяне с първата вълна на проучването от края на март, при започване на този месец съществено се покачва процентът на тези, които считат, че държавното управление се оправя добре с ковид – от 60 на 100, хората на тази позиция към този момент са 77 на 100. В Германия скокът е най-чувствителен – цели 28% до 75% утвърждение за властта. В Италия се следи противоположният развой – позитивните оценки за ръководещите в тежко засегнатата от пандемията страна понижават.
Снимка: Галъп интернешънъл
През последните няколко седмици страхът от болест с ковид пораства измежду обществата в съвсем всички изследвани страни. Например, с разпространяването на вируса в Съединени американски щати, с 25 процентни пункта по отношение на предходната вълна на проучване пораства делът на тези, които малко или доста се тормозят, че те или член на тяхното семейство може в действителност да се заразят. У нас наклонността е сходна, въпреки и не с чак такива мащаби.

Все още обаче у нас над половината запитани са на мнение, че опасността от ковид е пресилена.
Снимка: Галъп интернешънъл
България е една от дребното страни, в които понижават последователите на ограничението на човешките права в името на битката със болестта. Задълбочава се обаче паниката за работните места у нас. 22% споделят, че са изгубили сериозна част от приходите си. 14% заявяват краткотрайно прекъсване на работа. При 8% работният ден е бил понижен. 9% у нас споделят, че даже са изгубили работа – сериозен растеж за няколко седмици.

Коронавирусът и България Все по-малко хора търсят лекарска помощ в изключителното състояние 929 са към този момент доказаните случаи на COVID-19 у нас Отварят пазарите в страната Няма изясненост по какъв начин и къде ще се лекуват пациенти от психиатричните лечебни заведения Български доктор за борбата с COVID-19 във Англия: Системата е доста претрупана Тихомир Безлов за рецесията " COVID-19 ": Може да последва завладяване на бизнеси Работата на здравния посредник в изискванията на пандемия от ковид Очакват се резултатите от тестванията за ковид на водачите в градския превоз в София Екип на bTV с полицейските патрули във „ Факултета “: Спазват ли се ограниченията против COVID-19? Криза по време на пандемия: Как един очен доктор е единствената вяра против вируса във Видин Маринов: Прибиращите се в София ще имат проблем да излязат от другите градове Маргарита Петкова: Ако нямаме религия в сърцето, надали ще я намерим в храма Кои са лекарите на първа линия, които и на Великден са на работа 884 са към този момент инфектираните с ковид у нас, мъж на 60 година е умрял в " Пирогов " На КПП-тата на изходите от София и през днешния ден беше умерено Върнати са 50 души, пробвали да излязат от „ Факултета “ в последните дни (ОБЗОР) Пандемията остави отпечатък и върху Велика събота Автобуси не пътуват от и до София Започва тестването за COVID-19 на водачите на градския превоз в София Правят бързи проби на хората от столичния квартал " Факултета "
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 966 37 45 170 Света 2 491 325 10 822 170 634 653 722 Заразени* Нови Починали България 966 37 45 Света 2 491 325 10 822 170 634
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР