22% от хранителни продукти, изследвани в 19 европейски държави за

...
22% от хранителни продукти, изследвани в 19 европейски държави за
Коментари Харесай

Има ли двоен стандарт при храните?

22% от хранителни артикули, изследвани в 19 европейски страни за двоен стандарт, са се оказали с друг състав, макар че са имали сходна страна на опаковката. Разликите в състава, открити в тестваните артикули, обаче не означавали безусловно разлики в качеството, безапелационни са от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), откъдето са взели присъединяване в общомащабното изследване.

Съвместният проучвателен център към Европейската комисия е анализирал 1380 проби от 128 разнообразни хранителни продукта в 19 страни от Европейския съюз (ЕС).

След изследването като съществена констатация се откроил фактът, че в множеството от случаите съставът е отговарял на метода на показване на продуктите. 23% от тях са били с идентична лицева страна на опаковката и еднообразно наличие, а при 27% от продуктите разликите в състава им в другите страни от Европейски Съюз са били съпроводени от друга лицева страна на опаковката. 9% от продуктите, показани като идентични в целия Европейски Съюз, са имали друг състав, а други 22%, показани сходно, също са били с друг състав.

Тъй като разликата в състава не означавала разлика в качеството, била предоставена опция на притежателите на марките, при чиито артикули е открит друг състав, да изразят позицията си, в случай че желаят.

Страната ни също е взела присъединяване в изследването, изпращайки информация за 95 съпоставими продукта, открити на нашия пазар, за оценка на състава им и детайлности към трайността и енергийната им стойност, комерсиалната марка, наименованието, спомагателните данни, минималната продължителност, количеството и броя на единиците в опаковката, баркода, ветеринарнорегистрационния номер на предприятието производител (за храни от скотски произход) и енергийна стойност.

Изследването е обхванало още Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР