22% от българите споделят, че са били потърпевши от домашно

...
22% от българите споделят, че са били потърпевши от домашно
Коментари Харесай

30% от българите смятат, че с конвенция се въвежда трети пол

22% от българите споделят, че са били пострадали от домашно принуждение, като този дял съответствува с каузи на очевидците на принуждение в фамилията си.

Това демонстрира национално представително изследване на организация " Сова Харис " по горещата към момента тематика за Истанбулската спогодба.

Проучва се и методът, по който пострадалите реагират на протичащото се: Преобладаващата част от тях, 61%, са се пробвали сами да решат казуса, 24% не са реагирали по никакъв метод, а 22% са сложили въпроса пред фамилното си обграждане.

На равнище настройки, социологическото изследване записва, че съвсем единомислещо 94% от пълнолетните българи, смятат, че българското общество не би трябвало да позволява принуждение над дами. Други 95% смятат, че не би трябвало да се позволява принуждение върху деца.

От друга страна легализирането на третия пол е неприемливо за 73,5% от пълнолетните жители на страната.

70% считат, че гей браковете са неприемливи, а развъждането на деца в хомосексуални фамилии не би трябвало да се позволява съгласно 75 на 100.

Почти консенсусно българското общество се опълчва на използването на принуждение върху дами и деца. Противоречията пораждат при отношението към хомосексуалните и така наречен трети пол. Конвенцията отваря врата към използване на приемливост при сходен вид държание, само че без да се ангажира със основни съответни стъпки. В същото време няма страна, която в резултат на ратификацията на конвенцията да е легализирала третия пол, разяснява Васил Тончев.

Данните на изследването демонстрират, че у нас единствено 11% от пълнолетните жители считат, че ратификацията на Истанбулската спогодба ще докара до ограничение на насилието върху дами и деца. Три пъти - към 30%, са на мнение, че приемането на конвенцията ще докара до въвеждане на третия пол, легализирането на гей браковете и развъждането на деца в хомосексуални фамилии.

Към момента съотношението на хората, които считат, че Истанбулската спогодба би трябвало да бъде утвърдена, по отношение на тези, които я отхвърлят, е 1 към 3. Сред поддръжниците на ГЕРБ доминират последователите на конвенцията. Значителна поддръжка конвенцията получава и измежду симпатизантите на обичайна десница, въпреки че в тези две електорални ядра има основна съпротива.

Докато при Българска социалистическа партия и Патриотите болшинството е срещу приемането на конвенцията. Засега електоратът на Движение за права и свободи е основно в пасивната позиция " не мога да преценява ".

Засега не се регистрират промени в електоралната поддръжка за политическите партии в резултат на отношението им към Истанбулската спогодба.

При това разделяне в обществото би било рационално приемането на противоречивия документ да се отсрочи, счита Тончев.

Очакванията му са, че произнасянето на Конституционния съд по въпроса за Истанбулската спогодба ще бъде позитивно в посока на ратификацията й. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР