22 млн. лв. от програма “Региони в растеж” в края

...
22 млн. лв. от програма “Региони в растеж” в края
Коментари Харесай

22 млн. лв. за реставрация на храмове в градовете

22 млн. лева от стратегия “Региони в растеж” в края на сегашния програмен интервал пилотно ще бъдат усвоени за реновиране и възобновяване на православни храмове по процедура “Развитие на туристически атракции”. От схемата обаче ще могат да се възползват единствено три обекта, без значение че опцията е заложена от 2014 година Причината е привършване на ресурса по програмата, а забавянето идва от сложността на плановете и от обстоятелството, че финансирането включва с изключение на безплатна дотация и кредитна линия, чието структуриране лишило време, заяви в сряда районният зам.-министър Деница Николова.

Пилотните планове са за възобновяване на Видинската синагога, Кремиковският манастир и църквата “Св. Архангел Михаил” в град Рила.

“За да започват тези пилотни планове, имаше доста сериозен развой на подготовка особено за всички вложения, свързани с културно-историческо завещание, тъй като за тях се изисква да могат да генерират доходи. Отне време структурирането на Фонда на фондовете като главен сътрудник, който финансира подобен вид планове. На последваща стъпка, трябваше да бъдат определени фонд-посредници, които действително разпределят средствата към плановете. Те стартираха от началото на предходната година като реализация на дейности”, изясни пред Mediapool аргументите за забавянето Деница Николова. От думите ѝ стана ясно, че има още “резервни” 5-10 плана, които чакат да се освободят средства от актуалната или ще се осъществят с европарите по идващия програмен интервал.

Деница Николова посочи, че в предходния програмен интервал 2007-2013 година религиозните храмове не са били възможни за подкрепяне по “Региони в растеж”. Тогава реновирането им бе допустимо единствено по Програмата за развиване на селските региони, само че тя се ползва единствено за дребните градове и селските региони.

“Кремиковският манастир - духовният център на Софийската света гора
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР