22 май е Международен ден на биологичното разнообразие. Обявен е

...
22 май е Международен ден на биологичното разнообразие. Обявен е
Коментари Харесай

22 май е Международен ден на биологичното разнообразие

22 май е Международен ден на биологичното многообразие. Обявен е от Организация на обединените нации през 1992 година, когато се приема Конвенцията за биологичното многообразие. През последните 100 години повече от 90% сортове култури са изчезнали от полетата на земеделските производители.

Половината от породите на доста домашни животни са изгубени, а всички 17 съществени риболовни зони в света са с лов на риба на или над техните устойчиви граници. Различните локални системи за произвеждане на храни са застрашени, в това число обвързваните с тях локални и обичайни познания.

С този спад на агробиоразнообразието изчезват значителните знания за обичайна медицина и локалните храни. Загубата на разнородни диети е директно обвързвана с заболявания или рискови фактори за здравето като диабет, затлъстяване и недохранване и има директно влияние върху съществуването на обичайни медикаменти. Освен гладът се е появил и различен проблем – неправилното или непълноценно хранене.

В Европа и Централна Азия 55% от популацията е с наднормено тегло, а 20% от хората страдат от затлъстяване. Освен това се следи наклонност за закъснение на растежа на децата, което също е обвързвано с неприятните хранителни привички.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР