22 май е денят, в който Литва ще прекрати изцяло

...
22 май е денят, в който Литва ще прекрати изцяло
Коментари Харесай

Литва спира целия внос на руски ток, нефт и газ от 22 май

22 май е денят, в който Литва ще приключи напълно търговията с енергийни запаси от Русия. Балтийската република повече няма да купува съветски газ, петрол или електрическа енергия. 

" Това е израз на нашата взаимност с воюваща Украйна. Ние не можем да си позволим да финансираме със свои пари съветската военна машина ", споделя министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис. 

Решението за отхвърли от съветски газ беше оповестено от държавното управление на страната още при започване на април. Литва към този момент получава газ от Съединени американски щати през терминала за полутечен природен газ в Клайпеда. 

Държавата стопира да купува и съветски ток и нефт. Потреблението от електрическа енергия ще бъде покрито от личните запаси за произвеждане на ток от ВЕИ и импорт от Европейския съюз. 

Washington Post споделя по какъв начин през април 1990 година страната е сложена в неестествен недостиг на газ и петрол от Москва за повече от 2 месеца, което води до внезапен скок в цените на горивата и затваряне на доста фабрики.

Литва търси метод да достави ресурсите от Норвегия, само че се оказва, че няма задоволително пари и благоприятни условия да подсигурява сигурността на танкерите до своите пристанища поради руския флот.

Кризата води политическия хайлайф до извода, че рисковете от сходна взаимозависимост би трябвало да бъдат отстранени. Малко откакто афишира своята самостоятелност, Вилнюс наема американска компания да построи терминал за импорт на петрол и продава каузи си в остаряла петролна рафинерия първо на американска, а след това - на полска компания, вместо на съветски съперник. 

През годините страната продължава да е подлагана на напън от Москва посредством съзнателно по-високи цени на природния газ, което я подтиква и да построи LNG-терминалa през 2014 година

През март 2022 година, малко след експлоадирането на войната в Украйна, министърът на енергетиката на Литва разгласи, че компанията Orlen, която оперира локалната петролна рафинерия, възнамерява да приключи покупките на съветски нефт и да ги размени с доставки от Саудитска Арабия. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР