22-и септември е бележита дата в новата история на България.

...
22-и септември е бележита дата в новата история на България.
Коментари Харесай

Перник отбеляза 114-та годишнина от обявяването на независимостта на България

22-и септември е бележита дата в новата история на България.

На този ден през 1908 година родината ни е оповестена за без значение царство. Постига се една историческа фантазия – народът ни да живее в свободна и самостоятелна страна. Пред паметника на Кракра Пернишки, под съпровода на патриотични мелодии, изпълнявани от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, се събраха десетки перничани. Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Перник Станислав Владимиров, регионалния шеф Людмил Веселинов, ръководителя на Общинския съвет Димитър Колев, общински съветници, политически партии и цивилен организации.

„ На 22 септември 1908 година България потвърди на света, че е построена върху здрави основи, че може да бъде самостоятелна, мощна и обединена. На този ден се прекланяме пред паметното дело на тези смели българи, които отстояха националния блян “, сподели кметът Станислав Владимиров. Той съобщи, че с времето 22 септември все по-релефно се откроява с непреходното си значение освен като исторически факт, само че и като извор на дълбоки поучения за политическата тактика на България. Владимиров сподели още, че този ден би трябвало да се осмисли като съзидателна мощ, която да трансформира родината ни в просперираща духовно и материално. „ Пред нас, актуалните българи, стои нелеката задача да съхраним наследеното, да го доразвием и опазим като най-висше национално притежание – залог за нашето бъдеще. И с думи и каузи да отстояваме непрекъснато записаното в Манифеста за самостоятелност: „ Да живее свободна и самостоятелна България! “, заключи Станислав Владимиров.

„ Този популярен акт отхвърля последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става самостоятелна страна отпред с коронования цар Фердинанд, възстановявайки купата на българските монарси от Първото и Второто българско царство “, сподели регионалният шеф Людмил Веселинов.Той добави, че през днешния ден, 114 години по-късно с неспокойствие си припомняме за тези съдбовни исторически събития и заставаме дружно пред националния байрак, с цел да се преклоним пред тези, които опазиха ползите на България. „ Скланяме глави пред хилядите българи, дали живота и силите си в освободителната битка, отвоювали независимостта на страната ни. Без техните фантазии и всеотдайност надали щяхме да градим модерна България, такава, каквато я имаме през днешния ден “, сподели още Веселинов.

Председателят на общинския съвет Димитър Колев бе безапелационен, че с акта на независимостта, актуалните българи, получаваме ново наследство – да пазим родината си свободна и самостоятелна. “След 114 години България не е не запомнила този урок и безрезервно пази историческата заръка на тези родолюбци, които дадоха живота си за свободата и дипломатически отстояха Съединението и Независимостта на нашата татковина “, сподели още Колев. Той добави, че независимостта е част от уроците на предишното, с цел да бъдем почтени следовници на концепциите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели и радетели за развиването България.

По случай празника танцьорите, певиците и музикантите от АНПТ „ Граовска младост “ поздравиха перничани пред Двореца на културата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР