22-годишният Мартин Данев от Трявна извади за трети път Светия

...
22-годишният Мартин Данев от Трявна извади за трети път Светия
Коментари Харесай

Мартин Данев извади за трети път Светия кръст от водите на река Тревненска

22-годишният Мартин Данев от Трявна извади за трети път Светия кръст от водите на река Тревненска, през днешния ден, на огромния християнски празник Богоявление. Младото момче бе отличник измежду общо деветимата смелчаци, осмелили се за първа или поредна година да се преборят за спасяването на кръста.

„ За четвърта поредна година скачам за спасяването на Светия кръст във водите на река Тревненска, като за трети път съумявам пръв да го хвана. Пожелавам си най-много здраве и се веселя, че българските обичаи са живи и се съблюдават! “сподели директно след ритуала тазгодишният отличник от Трявна.

Кметът на Община Трявна също поздрави 22-годишния Мартин и му пожела да бъде най-много здрав и блажен. И тази година, госпожа Силвия Кръстева награди първенеца с парична премия, обезпечена от локалната власт.

По традиция огромният християнски празник Богоявление стартира от рано сутринта с празнични литургии във всички храмове на територията на общината. Заедно с десетки миряни, кметът на Община Трявна възпламени свещичка и се помоли за здраве в църквата „ Св. Архангел Михаил “ през днешния ден. Местните духовни лица благословиха събралите се хора и и ги поръсиха за здраве. На вярващите бе раздадена и светена вода.

Празникът продължи с литийно шествие от възрожденската православна черква до стоманения мост в парка зад НЧ „ Пенчо Славейков 1871 “ в Трявна, където бе осъществен богоявленски водосвет и обред по спасяването на Светия кръст.

Тазгодишният Йордановден приключи с възгласи „ Българи юнаци “ от деветимата смелчаци, които огласиха студените води на р. Тревненска пред погледа на десетките събрали се поданици и посетители на града.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР