22-годишният Божидар Андреев донесе първа титла на България от европейско

...
22-годишният Божидар Андреев донесе първа титла на България от европейско
Коментари Харесай

Шампионът, на когото България отказа покрив

22-годишният Божидар Андреев донесе първа купа на България от европейско състезание по повдигане на тежести от пет години насам и както треньорът на националния тим Иван Иванов сподели пред bTV : " Има ни на картата на Европа! ". Да, само че можеше и да ни няма, тъй като Андреев е бил на косъм от това да се състезава за друга страна!
С връх! Божидар Андреев е европейски първенец във повдигането на тежести Първо злато за България в щангите от 2014 година насам
Преди три години младежкият олимпийски първенец от Нанджин 2014 обмисля да напусне България, тъй като остава без покрив над главата. Дотогава младият щангист живее в общежитието на Спортното учебно заведение в Сливен, само че след завършването би трябвало да си търси нов дом. От общината в Сливен декларират, че не могат да му дават жилище. Междувременно спортистът се прибира да нощува в стаичка до залата, в която тренира.

Снимка: Фейсбук

По това време щангистът получава оферта от 250 хиляди $, с цел да се състезава за Азербайджан.

На помощ се притичва президентът на Спортна академия " Ставен " Лъчезар Темелков, който безплатно дава апартамент на щангиста за идващия олимпийски цикъл. Той застава зад Андреев и треньора му, тъй като не желае още един роден гений да последва образеца на Бетина Темелкова, която към този момент се състезава за Израел поради недоразумение с федерацията по джудо.

Снимка: Фейсбук

Неволите на перспективния Божидар Андреев съответстват по време с съвсем тригодишния интервал, в който не тренира с националния тим заради разнообразни аргументи. Най-сериозната - управлението на федерацията не разрешава на треньора му Пламен Братойчев да пътува с него по надпревари.

Напрежението сред щангиста и федерацията се заражда на Евро 2016 за мъже във Фьорде, Норвегия, когато треньорът на националите Иван Иванов декларира за последния му опит 191 кг и той ги изтласква. Братойчев обаче разкритикува решението на Иванов, тъй като със 192 кг Андреев е щял да завоюва бронзов орден в изтласкването и по този метод да получи по-добро финансиране за подготовката си.

Снимка: Фейсбук

През 2017 година Андреев даже обмисля да се откаже от спорта. Все отново федерацията се свързва с него, защото не може да събере стойностен тим за международното състезание в Анахайм 2017, само че той публично се завръща в отбора през 2018-а.

Веднага печели злато на европейското състезание за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг дуел. По-късно през годината Андреев се подрежда девети на международното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг.

Снимка: Фейсбук

Божидар Андреев е изобретение на сливенския треньор Пламен Братойчев, който го намира в родното му село Тополчане през 2011 година Новият европейски първенец се възпламенява по повдигането на тежести около петимата си братя. Той е от ромски генезис, а фамилията му живее доста непретенциозно.

Божидар е работил в хранителен магазин в Сливен, с цел да се устоя. Имало е дълги интервали, в които е преживявал със стипендия от 135 лева на месец. В свободното си време обича да рисува.

След златото в Батуми фантазиите на Божидар Андреев стават по-смели - той желае да завоюва олимпийска квота за Токио 2020 на идващото международно състезание и е подготвен да дадеш всичко от себе си, с цел да зарадва България, треньора си, семейство си и всички тези, които повярваха в него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР