22 години след влизане в сила на Закона за държавната

...
22 години след влизане в сила на Закона за държавната
Коментари Харесай

Чия собственост е паметникът на връх Шипка?

22 години след влизане в действие на Закона за държавната благосъстоятелност, Паметникът на Свободата на връх Шипка към този момент е маркиран в кадастралния проект и има публикуван акт за благосъстоятелност. Издаването на документа е станало стремително бързо, откакто всички институции, виновни за това, били сюрпризирани, че това свещено за българите място е с непостоянен статут.

Какво ще се промени на Шипка след този акт - репортаж на Мария Чернева и Иван Янев.

Емоционално паметникът не се нуждае от акт за благосъстоятелност. Но официално - той чертае отговорности и правда.
доктор Чавдар Ангелов - шеф на народен парк-музей " Шипка - Бузлуджа ": Паметникът постоянно е бил държавна благосъстоятелност, само че откакто след 90-те години с влизане в действие на новия закон е трябвало да бъде актуван, според наредбите на закона за държавната благосъстоятелност.
Никой от предходните шефове на парка музей не е уредил законния статут на паметника, даже и след експлицитните инструкции на инспектората към Министерството на културата, който прочее дава и наставления за консервация и реституция на постройката на паметника. Цялата административна процедура се задвижва в края на предходната година и всички документи са издадени забележително бързо - и геодезическото снимане на региона, и вписването му и кадастралния проект на землището на град Шипка, и издаване на схема на постройката.

Писмото от регионалния шеф с акта за обществена държавна благосъстоятелност на паметника идва преди седмица. Данъчната му оценка е 148 000 лв..
доктор Чавдар Ангелов: Поне за мен това е може би най-хубавата вест в навечерието на националния празник, тъй като най-голямата реликва на България получава в действителност опция за едно действително обгрижване, което тя в действителност заслужава. Вече няма опрощение за какво не вършим едно или друго, по-големите действия които са свързани с паметника.
И към този момент няма спънки за законно планиране на ремонт, консервация и реституция на паметника. А те от години са извънредно нужни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР