22-членната делегация на Северна Корея пристигна в Южна Корея с

...
22-членната делегация на Северна Корея пристигна в Южна Корея с
Коментари Харесай

Историческо! Двете Кореи си стиснаха ръцете, но вицепрезидентът на САЩ...

22-членната делегация на Северна Корея дойде в Южна Корея с частния аероплан на Ким Чен Ун " Илюшин 62 ". Машината се приземи на летище Инчхон, покрай Сеул, оповестиха международните организации. За първи път член на ръководещата фамилия в Пхенян стъпва на южнокорейски земя след края войната сред двете Кореи през 53-а.



Става дума за Ким Йо-чен, авторитетната 30-годишна сестра на водача Ким Чен-ун. Образована в Швейцария, тя освен съставлява брат си, само че и дава отговор за пропагандната активност на партията. Именно от нея се чака вероятно значимо обръщение към южнокорейския президент.



По протокол севернокорейската делегация се води от 90-годишния Ким Йон-нам, началник на Президиума на Върховното национално заседание или Народното събрание в Пхенян, най-високопоставеният представител на Севера, пристигал в миналото на юг. Сред посрещачите беше южнокорейският министър на обединяването.



Камерите запечатаха ръкостискането сред ръководителите на двете Кореи, на приема преди откриването на игрите. Южнокорейският президент Му Дже-ин посрещна близо 200 посетители, измежду тях и краля и кралицата на Холандия, както и японският министър председател Шиндзо Абе, който е приказвал със севернокорейския представител.

За разлика от него, американският вицепрезидент Майк Пенс се появи за малко и избегна среща с пратеника на Пхенян. Очакваше се двамата да бъдат настанени един против различен на масата.

Посещението на севернокорейците ще продължи три дни.

Ким Еуи-киеом, представител на президента на Южна Корея: „ Президентът Мун ще се срещне със севернокорейските делегати на 10 февруари и ще има формален обяд с тях “.





(Снимки: Getty Images/ Guliver)
Ръкостисканията продължиха и на церемонията по откриването на Олимпиадата в Пьонгчанг. Му Дже-ин поздрави персонално сестрата на севернокорейския водач, която беше настанена един ред зад вицепрезидента на Съединени американски щати. Въпреки това Майк Пенс остана с тил към нея и още веднъж отхвърли да подаде ръка.

Майк Пенс пропусна и формалната вечеря, на която трябваше да седи
на една и съща маса със севернокорейски публични лица, в това число и церемониалният водач на Северна Корея Ким Йънг-нам, предава BBC. Според информация от локални медии, Пенс и Ким Йънг-нам са се засекли
за малко, само че двамата са създали всичко допустимо да не се поглеждат.

Съгласно публикуваната информация, вицепрезидентът е прекарал единствено пет минути в залата на формалната вечеря, дадена от южнокорейският държавен глава Мун Дже-ин. Пенс също по този начин е отказал да се ръкува с Ким Йънг-нам, за разлика от японския министър председател Шиндзо Абе и президента на Южна Корея.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР