215 фирми от Област Варна ще получат безвъзмездна финансова помощ

...
215 фирми от Област Варна ще получат безвъзмездна финансова помощ
Коментари Харесай

215 фирми от област Варна ще получат близо 14 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост

215 компании от Област Варна ще получат безплатна финансова помощ по първите две отворени и към този момент завършили процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Това демонстрират данни от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК)  към МИР. Главният шеф на Дирекцията Илияна Илиева и специалисти организират осведомителни дни в редица градове в страната, с цел да срещнат локалния бизнес с опциите за кандидатстване по процедури от Плана за възобновяване и резистентност и структурните фондове на Европейски Съюз. Първият инфо ден се организира в Пловдив, вторият в Русе, а през вчерашния ден бяха във Варна, където показаха отворената за кандидатстване сега процедура за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “. Днес са в Бургас, а на 6 април в София.

Общо 10.7 млн. лева ще получат 47 компании от област Варна по първата процедура за „ Технологична рационализация “ от ПВУ по линия на МИР. Бюджетът на мярката е 260 млн. лева, като от тях ще се възползват утвърдените и оповестени в края на предходната година 953 компании от всички области в цялата страна.

Със средствата микро-, дребни и междинни предприятия ще могат да закупят ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт за възобновяване и рационализация на техническия им парк. За микропредприятия общата безплатна сума може да бъде до 180 хиляди лева, за дребни предприятия е до 350 хиляди лева, а за междинни – до 700 хиляди лева Съфинансирането е до 50%.

По втората процедура за „ ИКТ решения и киберсигурност “ в област Варна финансиране ще получат 168 микро-, дребни и междинни предприятия за общо над 3.2 лева В взаимозависимост от декларираните потребности компаниите ще получат грантове сред 3 000 лева и 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лева, а общият брой на утвърдените от всички области в цялата страна компании е 1 599.

Със средствата ще могат да се покриват разноски за основаване на корпоративни уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, цифров маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес разбори, онлайн образования на чиновници и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за шерване на информация.

На 15 февруари започва и кандидатстването за финансиране по идната процедура от ПВУ – за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “. То ще продължи до 15 май, откакто бе удължено от два на три месеца заради големия интерес от страна на компаниите. Бюджетът е 200 млн. лева, като микро-, дребни, междинни и сдружения с до 3 000 чиновници могат да аплайват за помощ от 75 000 лева до 1 млн. лева, с цел да си инсталират фотоволтаици и акумулатори. Документите се подават напълно електронно през системата ИСУН 2020 (https://bit.ly/3xlmh1t).

През април се чака МИР да отвори още две процедури по ПВУ – за развиване на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лева и за кръгова стопанска система с бюджет 180 млн. лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР